Jabłkowy Sufganiyot (chanukowe pączki) z solonym karmelem
Jabłecznik Sufganiyot (chanukowe pączki) z solonym karmelem może być właśnie tym napojem, którego szukasz. Ten wegetariański przepis służy 34 i kosztuje 30 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 1G białka, 57 g tłuszczu, oraz w sumie 544 kalorie. Udaj się do sklepu i odbierz aktywne drożdże, masło jabłkowe, żółtka jaj i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Tylko kilka osób zrobiło ten przepis, a 1 powiedziałby, że trafił na miejsce. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny i 30 minut. To będzie hit w Twoim Chanuka wydarzenie. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 10%. Ta partytura jest do poprawy. Spróbuj Sufganiyot (chanukowe pączki) z twarogiem imbirowo-limonkowym, Chai Sufganiyot (chanukowe pączki) z maślanką pomarańczowo-dyniową, oraz Meksykańska Sufganiyot (chanukowe pączki) z nadzieniem z pianki dla podobnych receptur.
Instrukcje
Miejsce 2 1/2 szklanki mąki, cynamon, sól, i gałka muszkatołowa w dużej misce i trzepaczką do napowietrzania i połączyć; odstawić. Drugą dużą miskę zalać olejem roślinnym; odstawić.
Umieść drożdże i 1 łyżeczkę cukru w średniej misce.
Podgrzać 1/2 szklanki cydru jabłkowego do ogrzania, w temperaturze od 41° do115.
Dodać do drożdży i cukru i wymieszać do połączenia.
Odstawić, aż mieszanina się spieni, około 5 minut.
Dodaj pozostałą 1/4 szklanki cukru, pozostałą 1/4 szklanki cydru jabłkowego, żółtka, masło jabłkowe i wanilię do mieszaniny drożdży i ubijaj, aby połączyć.
Dodaj tę mieszaninę do zarezerwowanej mieszanki mąki i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto się połączy i zacznie tworzyć kulkę.
Ciasto przełożyć na lekko posmarowaną mąką powierzchnię roboczą. Rozsypać kawałki masła na cieście i ugniatać, aż masło jest w pełni włączone, a ciasto jest gładkie, błyszczące i elastyczne, około 6 do 8 minut.
Połącz cukier, wodę i sól w średnim rondlu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal gotować, wirując patelnię od czasu do czasu (ale nie mieszając), aż mieszanina zmieni głęboki bursztynowy kolor, około 10 do 15 minut.
Wyjmij patelnię z ognia, ostrożnie wlej śmietanę i wanilię (mieszanina będzie się bąbelkować i parować) i mieszaj, aż równomiernie się połączą.
Przenieść do średniej miski żaroodpornej i pozostawić karmel do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, odsłonięty, na około 30 minut przed using.To wykończenie: wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia; odstawić. Punch dół ciasta, przenieść go do lekko mąki powierzchni roboczej, i rozwałkować, aż będzie około 1/4 cala grubości. Używając okrągłego noża 2-1 / 2 cala, wytłocz jak najwięcej rund ciasta i umieść je na przygotowanej blasze do pieczenia w odległości około 1/4 cala. Zbierz resztki ciasta w kulkę, rozwałkuj i pokrój ponownie. Wyrzucić resztki ciasta.Obsypać ciasto luźno folią lub wilgotnym ręcznikiem.
Niech wzrosnąć w ciepłym miejscu, aż puffy i około 1/2 cala grubości, o 30 protokół.
Rozgrzać olej w holenderskim piekarniku lub dużym garnku o grubym dnie na średnim ogniu, aż temperatura osiągnie 185° na termometrze cukierków / tłuszczu. Tymczasem dopasuj stojak z drutu na drugiej blasze do pieczenia; odstawić.
Umieścić cukier w dużej misce; odstawić.
Przełożyć schłodzony karmel do worka rurowego wyposażonego w okrągłą końcówkę o średnicy 1/4 cala; odstawić.Gdy olej jest gotowy, dodać 4 rund ciasta i smażyć na złoty kolor, przerzucając w połowie, około 2 minut w sumie. (Jeśli w pączkach pojawią się pęcherzyki powietrza, przebij je czubkiem noża do parkowania.)
Pączki wyjąć łyżką szczelinową do stelaża.
Dodaj 4 więcej rund ciasta do oleju. Podczas smażenia ciasta użyj szczypiec, aby przenieść pierwsze 4 (jeszcze gorące) pączki do miski z cukrem. Wrzucić do płaszcza w cukrze, a następnie powrócić do stojaka drucianego. Powtórz smażenie i osuszanie pozostałych rund ciasta.Gdy pączki są wystarczająco chłodne, aby obsłużyć, użyj noża do parowania, aby przebić bok każdego z nich, tworząc kieszeń na środku.
Włóż końcówkę woreczka do kieszeni i włóż do środka około 1 czubatej łyżeczki karmelu.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.