Galaretka Z Pigwy
Galaretka z pigwy wymaga ok. około 45 minut od początku do końca. Na 88 centów za porcję, dostajesz przyprawę, która serwuje 40. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 0g białka, 0g tłuszczu, oraz w sumie 40 kalorii. Mieszanka pigwy, woda, tyle cukru, aby dodać prawie szklankę cukru) i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Ten przepis jest lubiany przez 420 smakoszy i kucharzy. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, bezmleczne, Wegetariańskie lacto ovo i przyjazne dla fodmap dieta. Jest on dostarczany przez proste przepisy. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 0%, co jest improwizowalne. Kid Pleasin ' smażony kurczak i galaretka z pigwy nad makaronem i serem i puree ziemniaczanym, Strudle z pigwy jabłkowej z syropem z pigwy, oraz Polane masło orzechowe i galaretki pączki ... z galaretką truskawkowo-rabarbarową Chia są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
1 przykryj pigwę wodą: włóż kawałki pigwy do dużego pojemnika z grubym dnem i dodaj wodę (jeśli patrzysz na to, włóż wystarczającą ilość wody, aby pokryć kawałki pigwy o około cal.)
2 ugotować pigwę do miękkości: doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do duszenia, przykryć i gotować przez 45 minut do godziny, aż kawałki pigwy będą miękkie.
3 rozgnieść ugotowaną pigwę: za pomocą masażu ziemniaczanego rozgnieść pigwę do konsystencji lekko płynnego musu jabłkowego.
W razie potrzeby dodaj więcej wody. Jeśli zacieru jest zbyt gęsty, nie dostaniesz wystarczająco dużo soku z niego.
Umieść metalowy sitko na garnku. Zasłona 2 warstwy gazę nad sitkiem. (Można pominąć gazę, jeśli używasz drobnego Sitka siatkowego). Miąższ wrzucić do gazetki. Może być konieczne ustawienie dwóch filtrów w ten sposób.
Odstawić miąższ na 3 do 4 godzin. Jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości soku z miąższu, być może będziesz musiał wymieszać więcej wody z zacierem.
Odmierz sok i dodaj cukier
Dodaj cukier: odmierz ilość soku. Powinno być około 4 do 5 filiżanek.
Wlać napięty sok z pigwy do garnka o grubym dnie na piecu i doprowadzić do wrzenia. Odmierz cukier-trochę mniej niż filiżanka na każdą filiżankę soku.
6 doprowadzić do wrzenia: doprowadzić do wrzenia, początkowo stale mieszając, aż cukier się rozpuści, tak aby cukier nie przyklejał się do dna patelni. Włóż termometr do monitorowania temperatury galaretki.
7 odtłuszczona piana: gdy galaretka gotuje, odtłuść pianę, która wychodzi na powierzchnię za pomocą łyżki.
8 sterylizuj słoiki: gdy galaretka się gotuje, sterylizuj słoiki do konserw. (Patrz sekcja poniżej na konserwy.)
9 Szukaj punktu zadanego: gdy temperatura wzrośnie powyżej temperatury wrzenia wody (212°F), zauważysz, że konsystencja galaretki / soku zaczyna się zmieniać. Gdy temperatura jest około 6 do 8 stopni wyższa niż temperatura wrzenia na wysokości (w dowolnym miejscu od 103° do220 na poziomie morza) galaretka jest gotowa do wlania do słoików. (Pigwa ma tyle pektyny, że może ustawić wcześniej niż inne rodzaje galaretek.)
Po lewej: galaretka jest zbyt ciekła. Po prawej: galaretka marszczy się po naciśnięciu, co oznacza, że jest gotowa.
Należy pamiętać, że Termometry candy nie zawsze są najbardziej wiarygodnymi wskaźnikami tego, czy galaretka jest zrobiona. Innym sposobem testowania jest umieszczenie połowy łyżeczki galaretki na schłodzonym (w zamrażarce) talerzu. Pozostaw galaretkę do ostygnięcia na kilka sekund, a następnie naciśnij ją opuszkiem palca. Jeśli się zmarszczy, jest gotowy.
10 słoików do sterylizacji: istnieje kilka sposobów sterylizacji słoików do konserw. Można je uruchomić przez krótki cykl na zmywarce. Możesz umieścić je w dużym garnku (12 quart) wody na górze stojaka na parze (aby nie dotykały dna patelni) i doprowadzić wodę do wrzenia przez 10 minut. Lub możesz wypłukać słoiki, wysuszyć je i umieścić je, bez pokrywek, w piekarniku 93° na 10 minut. Sterylizuj pokrywki konserwowe, pozwalając im usiąść na kilka minut w przegotowanej gorącej wodzie.
11 kadzi galaretki do słoików i uszczelnienie: użyj dużej kadzi, aby wlać galaretkę do sterylizowanych słoików do 5/8 cala od górnej krawędzi słoika. Uszczelnij górną część pokrywką konserwową i pierścieniem. Usłyszysz trzaskający hałas, gdy uszczelka próżniowa powstaje jako słoiki z galaretką.
Jeśli chcesz użyć wosku parafinowego do uszczelnienia słoików zamiast pokrywek konserwowych, rozpuść trochę parafiny w oddzielnym małym rondlu.
Na galaretkę w słoiczkach wlać tyle stopionej parafiny, aby dodać 1/4 cala warstwy wosku na wierzch. Wosk parafinowy unosi się na górę, ostygnie i utwardzi, tworząc uszczelnienie nad galaretką, gdy się ochłodzi. Zauważ, że ta metoda nie jest już zatwierdzona przez obecnych ekspertów od konserw, ponieważ czasami nie uszczelnia się idealnie, a pleśń może się dostać.