Galaretka Z Czarnego Bzu
Przepis galaretka z czarnego bzu może być wykonana w około 3 godziny. Ten przepis sprawia, że 50 porcji z 90 kalorii, 0g białka, oraz 0g tłuszczu każdy. Na 28 centów za porcję, ten przepis okładki 2% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1130 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Ten przepis z prostych przepisów wymaga czarnego bzu, soku z cytryny, pektyny surejell i cukru granulowanego. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, wegetariańskie lacto ovo i przyjazne dla fodmap dieta. Dobrze sprawdza się jako przyprawa. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 0%. Ten wynik jest bardzo zły (ale nadal można go naprawić). Galaretka Z Czarnego Bzu, Jasne.Galaretka z czarnego bzu, oraz Certoâ® galaretka z czarnego bzu są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Wypłucz grona czarnego bzu: dokładnie wypłucz grona czarnego bzu. Najłatwiej jest umieścić je w zlewie mojego zlewu kuchennego i napełnić wodą.
Jeśli wybrałeś własny bzu, często pojawiają się małe robaki do squasha lub pająki, które pojawią się na powierzchni, więc miej na nie oko.
Usuń bzu z łodyg: pracując nad dużą misą, pracuj na jednym małym klastrze naraz, delikatnie grabiąc palce lub zęby widelca w poprzek klastrów, aby usunąć jagody z łodyg.
Używaj głównie jagód, które są całkowicie niebieskie lub czarne. Kilka niedojrzałych zielonych jagód jest w porządku; mają więcej pektyny i w tym pomoże zestaw galaretek.
Na każdą porcję galaretki Zbierz 3 lbs pozbawionych łodyg czarnego bzu (około 8 do 10 szklanek).
Wrzucamy do garnka bzu i gotujemy na wolnym ogniu:
Umieść jagody w dużym garnku i zmiażdż maserem ziemniaczanym, aby uwolnić niektóre soki. Włączyć ciepło do medium i nadal kruszyć, jak mieszanina nagrzewa się do wrzenia.
Gdy jagody i ich soki osiągną wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego i niech owoce gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Umieść duże sito o drobnych oczkach lub 4 warstwy gazy, nad garnkiem.
Powoli przełożyć tłuczone jagody i sok na sito, aby odcedzić sok do garnka.
słoiki do konserw: potrzebujesz 5-6 8-uncjowych słoików i pokrywek do konserw. Wypłukać słoiki i umieścić na blasze do pieczenia, dopełnić, w piekarniku.
Podgrzewać przez 10 minut w temperaturze 93°, aby wysterylizować słoiki.
Aby wysterylizować pokrywki, przynieś czajnik z kilkoma szklankami wody do wrzenia.
Umieść pokrywki w płytkiej misce i zalej je wrzącą wodą.
out the juice: będziesz potrzebował 3 szklanek soku, aby zrobić jedną partię galaretki, jeśli używasz MCP lub Sure
Każda ilość większa niż ta, którą możesz zarezerwować na zrobienie syropu lub dodać do innej partii na galaretkę.
Umieść 3 szklanki soku w dużym, wysokim, szerokim garnku (8-quart).
Dodaj sok z cytryny i pektyny. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
Dodać 4 1/2 szklanki cukru i 1/4 łyżeczki masła. Wymieszać drewnianą łyżką. Doprowadzić do wrzenia ponownie. Obserwuj garnek, ponieważ mieszanina znacznie się spieni. Być może trzeba nieco obniżyć ciepło, aby piana nie zagotowała się nad garnkiem.
Nawiasem mówiąc, powodem, dla którego dodajemy niewielką ilość masła, jest to, że pomaga utrzymać mieszaninę przed gotowaniem się tak wysoko.
Zagotuj mieszaninę, a następnie wlej do słoików do konserw: gdy tylko mieszanina osiągnie walcujący wrzątek, którego nie można zmniejszyć przez mieszanie, obserwuj zegar.
Dokładnie po 2 minutach wyjąć z ognia i wlać mieszaninę do słoików konserwowych do 1/4 cala przestrzeni nad głową od obręczy.
Bezpieczne słoiki do konserw z pokrywkami: przetrzyj felgi wilgotnym ręcznikiem papierowym.
Umieść pokrywki na słoikach i pierścieniach, aby je zabezpieczyć.
Jeśli chcesz, aby zapewnić dobre uszczelnienie i chronić przed pleśnią (wszelkie potencjalnie szkodliwe bakterie zostaną już zniszczone przez stężenie cukru w galarecie), możesz przetwarzać słoiki w łaźni wodnej przez 5 minut.
Aby to zrobić, umieść stojak na parze na dnie dużego, wysokiego garnka. Napełnij garnek do połowy wodą (wystarczy, aby przykryć słoiki z cala lub dwóch wody, gdy w garnku), doprowadzić do wrzenia, delikatnie umieścić słoiki w garnku (pomaga użyć podnośnika słoika, szczypce lub nosić gumowe rękawice), gotować przez 5 minut i usunąć.
Ochłoń. Gdy galaretka chłodzi, powinieneś usłyszeć trzaskający dźwięk, jak uszczelka pokryw.
** Uwaga są to wytyczne z instrukcji pectin box. Odkryłem, że czasami nawet połowa pektyny spowoduje, że galaretka się ustawi, choć być może nie tak jędrna jak cała ilość.