Frozen banana & praline parfait
Mrożony banan & praline parfait wymaga około 40 minut od początku do końca. Na 62 grosze za porcję, dostaniesz deser, który serwuje 8. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i lacto ovo przepis wegetariański ma 500 kalorii, 4G białka, oraz 24g tłuszczu na porcję. 88 osób uznało ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Ten przepis z BBC Good Food wymaga cukru, podwójnej śmietany, ale bananów i soku z cytryny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 58%. Ten wynik jest dobry. Spróbuj Suflet Pralinki Mrożone, Frozen Peanut Parfait Torty, oraz Banan Parfait dla podobnych receptur.
Instrukcje
Aby zrobić pralinkę, włóż cukier do ciężkiej patelni z 3 łyżkami wody.
Umieścić na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i będzie przezroczysty. Nie mieszaj, bo się wykrystalizuje. Zwiększyć ciepło i bańki do ciemnego karmelu (patrz technika wideo), o 5 min.
Wyjąć z ognia, wymieszać z orzechami, a następnie wywinąć na lekko nasmarowaną nieprzywierającą blachę do pieczenia.
Rozprowadzić do poziomu i pozostawić do ostygnięcia. Bądź ostrożny, ponieważ taca będzie bardzo gorąca.
Gdy pralinka będzie zimna i krucha, rozbij ją na kawałki. Następnie, używając końca wałka do ciasta, rozwal go, aż do dość dobrze zmiażdżonego. Jeśli to okazuje ciężką pracę, wskazówka do robota kuchennego i pulsować, aż jego tekstury grubej bułki tartej.
Wyłożyć 1,2-litrową puszkę z paskiem pergaminu do pieczenia (ta wielkość pergaminu daje zgrabny kształt, ale parfait można ustawić w dowolnym kształcie, lub pojedynczych miseczkach budyniowych lub ramekinach). W misce rozgnieść banany z połową soku z cytryny, aż do uzyskania szorstkiej czystej, a następnie odstawić.
Wlej krem do miski i ubijaj, aż utrzyma swój kształt, ale nadal będzie trochę miękki. W innej bardzo czystej misce i za pomocą bardzo czystej elektrycznej trzepaczki ubić białka z wyciśniętym sokiem z cytryny, aż staną się sztywne. Powoli dodawać cukier aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej bezy.
Delikatnie złóż bitą śmietanę i bezę, następnie dodaj banana i większość pralinek, pozostawiając około 4 łyżki do podania. Łyżkę do bochenka, wygładzić wierzch i zamrozić do jędrności, najlepiej przez noc.
Aby podać, wyjmij parfait z zamrażarki 10 minut przed podaniem i pozostaw w lodówce, aby lekko zmiękł. Tymczasem pokroić banany na skosie, pozwalając 3 plastry na każdą porcję.
Ułóż plastry na blasze do pieczenia ustawionej na drewnianej desce i mocno rozetrzyj cukrem. Użyj palnika, aby karmelizować banana, a następnie odłóż na bok. Bądź bardzo ostrożny, ponieważ taca będzie bardzo gorąca. Jeśli nie masz palnika, umieść plastry na gorącej, suchej patelni i przesmaruj boki pokryte cukrem, aż do karmelizacji. Podnieś i odwróć je na tacę.
Aby Płyta się, posypać schludną linię pralinek tuż poza centrum na każdym talerzu. Ułóż plastry karmelizowanego banana pod przeciwnymi kątami. Odkręć parfait, a następnie użyj rozgrzanego noża, aby zgnieść boki i pokroić w grube na palec plasterki.
Kłaść plasterek po przeciwnej stronie talerza do banana i od razu podawać.
Polecane wino: Cream Sherry, Moscato Dasti, Port
Cream Sherry, Moscato d ' Asti i Port są doskonałym wyborem dla Parfait. Częstą zasadą parowania wina jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery dobrze komponują się z Moscato d ' Asti, orzechowe desery z kremowym sherry, a karmelowe lub czekoladowe desery dobrze komponują się z Porto. NV Johnson Estate Cream Sherry z 5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 19 dolarów za butelkę.
NV Johnson Estate Cream Sherry
Bardzo aromatyczny z nutami orzecha laskowego, wanilii i odrobiną dębu, a następnie słodkimi rodzynkami i odrobiną drożdży. Czyste trwałe wykończenie. Teraz dobrze, ale nagrodzi tych, którzy pozwolą mu się starzeć"". Ulubiony napój przed posiłkiem. Rozważ to z orzechami przed obiadem jako aperitif lub po kolacji z deserem, zwłaszcza czekoladkami i deserami na bazie owoców. Również wspaniałe w chłodne popołudnia, podawane z biszkoptami do kąpieli w ""włoskim stylu"". "