Frittata ze szpinakiem i porem
Szpinak i Por Frittatan to bezglutenowe, pierwotne i wegetariańskie poranny posiłek. Ten przepis sprawia, że 8 porcji z 142 kalorie, 9g białka, oraz 9g tłuszczu każdy. Na 90 centów za porcję, ten przepis okładki 18% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jeśli masz por, oliwę z oliwek, sól i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 50 minut. Przynosi wam to moje przepisy. Z łyżeczką wynik 53%, to danie jest dobre. Podobne przepisy to Frittata Por I Szpinak, Frittata Z Szynką I Porem, oraz Frittata Por.
Instrukcje
Napełnij miskę lodowatą wodą. Szpinak wymieszać w dużym garnku z wrzącą wodą, gotować 20 sekund, a następnie przenieść do wody z lodem. Gdy ostygnie, odcedzić, wycisnąć do sucha i posiekać.
W 10-in. żaroodporna, nieprzywierająca patelnia na średnim ogniu, gotować por W 1 łyżce. oliwa z oliwek, często mieszając, aż do bardzo miękkiej, 5 do 7 minut. Wymieszać czosnek; gotować, mieszając, aż pachną, około 1 minuty.
Dodać szpinak i rozmaryn; krótko gotować, mieszając do okrycia olejem.
Jajka ubić w misce. Beat w 1/2 łyżeczki. sól i ricotta. Wymieszać ugotowaną zieleninę i por.
Podgrzej brojlery. Czysta i sucha patelnia. Ustawić na średnim ogniu i dodać pozostały olej. Gdy gorący, wlać mieszaninę jaj; gotować, mieszając od czasu do czasu, aby rozprowadzić ser i zieleninę, 1 minutę. Kontynuuj gotowanie, przechylając patelnię i używając szpatułki, aby podnieść zewnętrzną krawędź frittaty i pozwolić jajom biegać pod spodem, aż jajka nie będą już łatwo płynąć. Obróć ciepło na niskie i przykryj patelnię. Gotować, aż frittata jest prawie ustawiony, 6 do 10 protokół.
Broil frittata około 3 w. od elementu grzejnego, aż dopiero zaczyna się kolor na górze, około 2 minut; wyjąć z piekarnika.
Pozostawić na patelni około 5 minut, a następnie ostrożnie wysunąć na talerz. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w diamenty (około 1 1/2-przez 3-in., tip to tip).
Dodaj więcej soli do smaku.
Make ahead: do 1 dnia, następnie schłodzić, pokryte. Doprowadzić do temperatury pokojowej, aby służyć.