Ekstra wilgotny Indyk z sosem z patelni
Bardzo wilgotny Indyk z sosem z patelni może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 129g białka, 47 g tłuszczu, oraz w sumie 982 kalorie. Ten przepis służy 6. Na 2,39 zł za porcję, ten przepis Pokrowce 40% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jeśli masz masło w razie potrzeby, wodę, cebulę i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby zużyć mąkę, możesz podążać za tym daniem głównym z Tarta jabłkowa z sosem karmelowym jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 76%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Wilgotny i delikatny Indyk z sosem, Wilgotny pieczony indyk z sosem portowym, oraz Wilgotna pierś indyka z sosem z białego wina dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 204° z regałem w dolnej trzeciej.
Spłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz, a następnie osusz.
Wymieszać 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu i natrzeć indyka wewnątrz i na zewnątrz. Włożyć cebulę i tymianek do dużej jamy. Przypnij skórę szyi do ciała szpikulcem. Środkowy sznurek kuchenny pod tylną częścią piersi i doprowadzenie końców do przypięcia skrzydeł, a następnie skrzyżowanie sznurka i związanie końców pałek perkusyjnych razem. Indyka wyłożyć na metalowy stelaż w piecu i posmarować 4 łyżkami roztopionego masła. Przykryć patelnię (jeśli używasz patelni do pieczenia, przykryj indyka papierem do pieczenia, a następnie folią) i piecz 1 godzinę.
Podlewamy sokami z patelni i dodajemy wodę do patelni. Kontynuuj pieczenie, pod przykryciem, aż termometr natychmiastowo odczytany włożony do mięsistej części każdego uda (test oba; blisko, ale nie dotykając kości) zarejestruje 77°, 30 minut do 1 godziny.
Podsmażyć z pozostałą łyżką roztopionego masła i upiec, odsłonięte, aż skóra rumiana, o 15 minut więcej (całkowity czas pieczenia: 1 3/4 do 2 1/4 godziny). Ostrożnie przechyl indyka tak, aby soki z wnętrza dużej wnęki spływały na patelnię.
Przełożyć indyka na talerz i odstawić, luźno pokryte folią, 30 minut (temperatura mięsa uda wzrośnie do 175 do 82°).
Odcedzić soki z patelni przez sito o drobnych oczkach do miary 2-ćwiartkowej i odcedzić tłuszcz (lub użyć separatora tłuszczu), zachowując tłuszcz.
Do miski wlać soki z patelni i dodać bulion.
Wymieszać mąkę i 1/3 szklanki zarezerwowanego tłuszczu (jeśli jest mniej, dodaj roztopione masło) w ciężkim średnim rondlu, a następnie gotować na średnim ogniu, stale ubijając, 2 minuty (mieszanina będzie gruba).
Dodaj soki z patelni i bulion w szybkim strumieniu, stale ubijając, aby zapobiec grudkom, a następnie doprowadzić do wrzenia, ubijając. Wymieszaj dowolne soki indycze z talerza. Posiekaj i dodaj podroby (jeśli używasz). Sos na wolnym ogniu, ubijając od czasu do czasu, 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.