Dymny Żółty groszek (Tamatar Chana Dal) z " Indian Cooking Unfolded

Dymny Żółty groszek (Tamatar Chana Dal) z " indyjskiej kuchni może być tylko Indyjski przepis, którego szukasz. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy, przyjazny dla fodmap i wegański przepis ma 170 kalorii, 11g białka, oraz 1g tłuszczu na porcję. Na 59 centów za porcję, ten przepis okładki 16% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 6. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Mieszanka yukon gold, groch, nasiona kminku i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 82%. Ten wynik jest doskonały. Spróbuj Ultimate Chicken Curry (Tamatar Murghi) from ' Indian Cooking Unfolded, Słodka kukurydza z prażonym kokosem (Thénga Makkaí) z " kuchni indyjskiej, oraz Duszona Sałatka z buraków ze złotymi rodzynkami Vinaigrette z ' kuchni indyjskiej dla podobnych receptur.
Instrukcje
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1/2 cala.
Przenieś pokrojone w kostkę ziemniaki do miski wystarczająco dużej, aby je pomieścić.
Dodaj wystarczającą ilość zimnej wody, aby przykryć ziemniaki, aby zapobiec ich utlenianiu i czernieniu.
Rozłupany groszek umieścić w średniej wielkości rondlu.
Dodaj wodę do pokrycia i opłucz groszek, pocierając je między opuszkami palców (używam tylko palców jednej ręki, aby to zrobić). Woda stanie się mętna i może mieć pewne zanieczyszczenia, takie jak dziwna skóra z grochu (nawet jeśli są bez skóry) lub kurz z opakowania.
Spuść tę wodę. Powtórz 3 do 4 razy, aż woda po wypłukaniu grochu pozostanie wyraźniejsza.
Dodaj 4 szklanki wody do patelni z groszkiem i niech się zagotuje na średnim ogniu. Zobaczysz, jak piana unosi się na powierzchnię; zgarnij ją i wyrzuć.
Odcedzić ziemniaki i dodać je z kurkumą do grochu, mieszając raz lub dwa razy. Zmniejszyć ciepło do średnio-niskiego i przykryć patelnię. Gotować melanż, mieszając od czasu do czasu, aż groch będzie miękki, ale nadal firma patrząc i ziemniaki są gotowane, 20 do 25 protokół.
Tymczasem, rozgrzać małą patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia czuje się gorąco (gdy trzymasz dłoń blisko dna patelni poczujesz ciepło), zwykle po 2 do 4 minut, dodaj chiles, kolendra, i kminek. Toast przyprawy, potrząsając patelnię co kilka sekund, aż chiles czernieją i zapach dymu hot i nasiona kolei czerwonawo brązowy i zapach niezwykle aromatyczny (orzechowy z nutami cytrusów), 1 do 2 protokół. Natychmiast przenieść mieszankę przypraw do blendera i zanurzyć w pomidorze. Puree, skrobanie wnętrzności blendera w razie potrzeby, aby gładka, czerwonawo-brązowa pasta o dymnym aromacie, który z pewnością powali skarpetki.
Po ugotowaniu grochu na patelnię dodajemy pastę pomidorową i przyprawową. Zazwyczaj wlewam trochę płynu z groszku do blendera i przetwarzam go przez krótką sekundę, aby upewnić się, że dostanę co ostatni kawałek pasty pomidorowej, a następnie wlewam z powrotem na patelnię. Wymieszać kolendrę i sól.
Zwiększyć ciepło do średniej-wysokiej i niech dal gotować energicznie, odkryte, mieszając od czasu do czasu, aż smaki mieszają się i sos lekko zgęstnieje, 12 do 15 protokół. Jeśli chcesz, aby sos był grubszy, rozgnieść trochę grochu i ziemniaków z tyłu łyżki.