Domowy Lekki Chleb Żytni
Domowy lekki chleb żytni może być tylko bezmleczne, lacto ovo wegetariańskie i wegańskie przepis, którego szukałeś. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 7G białka, 5G tłuszczu, oraz w sumie 264 kalorie. Ten przepis służy 16. Na 43 grosze za porcję, ten przepis okładki 9% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest on dostarczany przez proste przepisy. Kilka osób zrobiło ten przepis, a 552 powiedziałoby, że trafił w sedno. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej około 45 minut. Jeśli masz olej roślinny, sól, mąkę chlebową i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Ogólnie ten przepis zarabia improvable spoonacular wynik z 0%. Spróbuj Chleb Żytni Jasny, Pieczenie Chleba: Lekkie Bułeczki Rye Burger, oraz Domowy Chleb Żytni dla podobnych receptur.
Instrukcje
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z melasą. Umieścić mieszaninę drożdży w dużej metalowej misce.
Dodać kminek, sól, olej roślinny, kakao w proszku, 2 szklanki mąki żytniej, a następnie 2 szklanki mąki chlebowej, mieszając do mieszanki drożdży po każdym dodaniu drewnianą łyżką.
Dodać więcej mąki chlebowej, filiżankę na raz, aż ciasto nie jest tak lepki i jest zbyt trudne do wymieszania go z drewnianą łyżką. W tym momencie rozłóż pół szklanki mąki na dużą, czystą, płaską powierzchnię i wyłóż ciasto na powierzchnię.
Zagnieść ciasto naciskając piętą dłoni, rozciągając je, obracając ciasto o ćwierć obrotu, ciągnąc ciasto z powrotem do siebie, a następnie naciskając i rozciągając ponownie. Do ciasta zagnieść dodatkową mąkę chlebową, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Zagniataj przez 5-7 minut lub do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Rozłóż trochę oleju roślinnego wokół dużej miski i umieść ciasto w nim, obracając go tak, że dostaje powlekane w oleju.
Przykryj miskę folią lub wilgotną szmatką.
Niech wzrosną w temperaturze pokojowej, aż podwoi się rozmiar, około półtorej godziny.
Delikatnie przyciśnij ciasto, aby część jego powietrza została uwolniona.
Wyrobić ciasto na kilka obrotów, a następnie podzielić je, przecinając na pół ostrym nożem.
Uformuj każdą połowę w bochenek.
Umieść bochenki ciasta do albo naoliwionych patelni bochenek chleba, lub na płaskiej blasze do pieczenia lub skórki, która została posypana mączką kukurydzianą, w zależności od tego, czy chcesz gotować bochenki w patelniach lub bezpośrednio na kamieniu do pieczenia. Przykryć plastikiem lub wilgotną ściereczką.
Niech ponownie wzrośnie, tym razem nie podwajając objętości, ale rośnie o około połowę swojej objętości, około 45 minut, o połowę tak długo, jak pierwszy rośnie. Ciasto powinno być peeking na górze patelni Bochenek, Jeśli za pomocą patelni Bochenek.
Jeśli używasz kamienia do pieczenia, umieść kamień w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 177° przez co najmniej pół godziny przed pieczeniem.
Jeśli piecze się na kamieniu, ciasto kilka razy na wierzchu ciasta tuż przed włożeniem go do piekarnika.
Włożyć ciasto do piekarnika. Jeśli masz Pan, mgiełkę ciasta z odrobiną wody przez pierwsze 10 minut pieczenia.
Piec przez 40-50 minut, lub do zakończenia. Chleb powinien brzmieć pusto po naciśnięciu.