Czarna Fasola Refried
Jeśli chcesz dodać więcej bezglutenowe i lacto ovo Wegetariańskie przepisy do twojego pudełka z przepisami, Refried Black Beans może być przepisem, który powinieneś wypróbować. Ten przepis służy 6. Jedna porcja zawiera 136 kalorii, 7G białka, oraz 3G tłuszczu. Na 29 centów za porcję, ten przepis okładki 8% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 4 godziny i 10 minut. Jeśli masz czarną fasolę, tortille kukurydziane, chipotle chili w proszku i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Wiele osób naprawdę lubi tę przystawkę. Ten przepis z Simply Recipes ma 2285 fanów. Ogólnie ten przepis zarabia improvable spoonacular wynik z 0%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Czarna Fasola Refried, Czarna Fasola Refried, oraz Czarna Fasola Refried.
Instrukcje
Umieść suchą czarną fasolę w misce i dodaj wystarczającą ilość wody, aby pokryć fasolę o dwa cale.
Ewentualnie, jeśli nie masz czasu na moczenie fasoli przez noc, umieść suchą fasolę w dużej misce i zalej fasolą wrzącą wodą, przykrywając fasolę co najmniej centymetrem wody i odstaw na godzinę.
Uwaga, jeśli twoja sucha fasola jest trochę stara lub jeśli masz powody, aby sądzić, że będzie trudna do ugotowania (fasola przechowywana w gorącym lub wilgotnym klimacie może być twarda), możesz dodać trochę soli do wody (1 1/2 łyżeczki soli 2 ćwiartki wody), które na tym etapie pomogą fasoli zmiękczyć, gdy będą gotować później.
Podgrzej łyżkę oliwy z oliwek w dużym garnku o grubym dnie (garnek, którego użyjesz do gotowania fasoli) na średnim ogniu.
Dodaj kminek. Gdy kminek skwierczy, dodaj posiekaną cebulę. Gotować przez 5 minut lub tak, aż półprzezroczyste.
Dodać mielony czosnek i gotować jeszcze minutę.
Dodaj odsączoną fasolę i wodę, gotuj na wolnym ogniu 2 godziny: gdy fasola się namoczy, powinna być wyraźnie Rozszerzona.
Spuścić płyn do namaczania.
Dodać odsączoną fasolę i 2 ćwiartki wody do cebuli. Przynieś na wolnym ogniu. Częściowo przykryć garnek i obniżyć ciepło, aby utrzymać gotować na wolnym ogniu. Dusić przez 2 godziny.
Dodać sól i kolendrę, gotować 30 min więcej: po fasoli gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny, dodać 2 łyżeczki soli(jeśli osoliłeś moczenie wody w kroku 1, a następnie najpierw smak, i tylko dodać łyżeczkę lub tak więcej soli, jeśli uważasz, że to potrzebuje).
Dodaj 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry.
Niech gotować odkryte przez kolejne pół godziny, lub aż fasola będą miękkie.
Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.
Dodaj proszek chipotle, chili w proszku i kminek.
Gdy przyprawy są skwierczące, dodać posiekaną białą cebulę i gotować, aż przezroczyste.
Dodać czosnek i gotować minutę więcej.
Dodać fasolę, następnie zacieru:
Dodaj gotowaną czarną fasolę (i płyn z garnka) na patelnię. Użyj masher ziemniaczany rozgnieść fasolę na patelni.
Niech gotować 3 do 4 minut dłużej.
Jeśli fasola jest trochę zupy dla twojego smaku, po prostu pozwól im gotować dłużej. Jeśli jest zbyt gęsty lub suchy, dodaj więcej wody. Dostosuj przyprawy do smaku.
Dekoruj posiekaną zieloną cebulą, świeżą kolendrą i pokruszonym serem cotija lub queso fresco.
Podawać z chipsami tortilla lub tortille kukurydzy lub mąki (kukurydza, jeśli są bezglutenowe). Świetne w tacos lub burritos, lub do Dipu, lub boku ze stekiem.