Cytrusowo-glazurowany Indyk z sosem Chipotle
Cytrusowy Indyk z sosem Chipotle może być tylko hor d ' oeuvre szukasz. Na 63 grosze za porcję, ten przepis okładki 47% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis sprawia, że 16 porcji z 873 kalorii, 105g białka, oraz 39g tłuszczu każdy. Ten przepis od Epicurious ma 1 fanów. Mieszanka bulionu z kurczaka o niskiej soli, masło, chipotle chili i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 82%. Ten wynik jest znakomity. Spróbuj Chipotle Citrus-Polędwiczki Z Indyka Szkliwione, Doskonały cytrusowy indyk i sos, oraz Południowo-zachodnia Turcja z sosem Chipotle dla podobnych receptur.
Instrukcje
Masło rozpuścić w dużym rondlu na średnim ogniu.
Zdjąć z ognia. Wymieszać w kolejnych 7 składnikach. Zamrażać, aż mieszanina zacznie jędrność, ale nadal jest do smarowania, około 30 minut. Odstawić 1/2 szklanki glazury cytrusowej do sosu.
Roztopić masło w dużej patelni nonstick na średnim ogniu.
Dodać cebulę i zastrzeżone części indyka i smażyć, aż cebula są bardzo głębokie brązowe, o 22 protokół.
Dodaj marchew, seler, i pomidory na patelni i wrzucić do blend. (Glazury i mieszanki warzyw mogą być wykonane 1 dzień wcześniej. Przykryć osobno i schłodzić. Przykryj indyka i wyluzuj.)
Ustaw stojak w dolnej trzeciej części piekarnika i rozgrzej do 204°.
Umieść mały stojak na środku dużej patelni do pieczenia.
Posypać mieszankę warzywną z częściami indyka wokół stojaka. Spłukać indyka wewnątrz i na zewnątrz; osuszyć.
Umieścić indyka na stojaku w patelni do pieczenia. Zaczynając od końca szyi, ostrożnie wsuń rękę między skórę a mięso piersi, aby rozluźnić skórę. Rub 1/2 szklanki cytrusowej glazury na mięsie piersi pod skórą. Jeśli farsz indyka, łyżka farszu luźno do szyi i głównych ubytków. Włóż końcówki skrzydeł pod indyka; zwiąż nogi luźno, aby utrzymać kształt.
Pędzel 1/3 szklanki glazury na górze i po bokach indyka (nie na dole); rezerwy pozostałej glazury.
Indyka obficie posypać solą i pieprzem. Indyka (nie patelnię) luźno przykryć folią. Pieczeń 30 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 177°; dodaj 1 szklankę bulionu na patelnię. Folię uciskać wokół indyka (nie na patelni). Pieczeń 1 godzina 15 minut.
Dodaj 1 szklankę bulionu na patelnię. Pieczony indyk, aż termometr włożony do najgrubszej części uda rejestruje 79°, dodając 1 szklankę bulionu co 30 minut, podnosząc folię do baste z sokami z patelni i usuwając folię w ciągu ostatnich 15 minut do brązowego indyka, o 3 godziny 30 minut dłużej, jeśli nie jest napawany lub 4 godziny 15 minut, jeśli jest nadziewany.
Przelej indyka na talerz. Namiot z folią; odstawić na 30 minut (wewnętrzna temperatura indyka wzrośnie o 5 do 10 stopni). Rezerwuj soki z patelni.
Odcedzić soki z patelni do 8-filiżanki miarki, naciskając na ciała stałe, aby wydobyć trochę miąższu i jak najwięcej płynu; wyrzucić ciała stałe do sitka. Łyżka tłuszczu z wierzchu soków; Odrzuć tłuszcz.
Dodać wystarczającą ilość bulionu z kurczaka do patelni soków w filiżance, aby zmierzyć 6 filiżanek.
Wymieszać zarezerwowane 1/2 szklanki glazury cytrusów w ciężkim dużym rondlu na średnim ogniu do stopienia. Stopniowo dodawać mąkę; ubijać 1 minutę. Stopniowo ubijaj soki na patelni. Doprowadzić do wrzenia, ubijając, aż będzie gładka. Zmniejszyć ogień do średniej; gotować, aż sos lekko zgęstnieje, około 5 minut. Doprawić sosem solą i pieprzem.
Posmaruj pozostałą glazurę na indyku.
* Chipotle chili w puszkach w pikantnym sosie pomidorowym, czasami nazywane adobo, są dostępne na rynkach Ameryki Łacińskiej, sklepach z artykułami spożywczymi i niektórych supermarketach.