Ciastka roztopionej czekolady z sosem miętowo- krówkowym
Roztopione ciasta czekoladowe z sosem miętowo- krówkowym mogą być właśnie tym deserem, którego szukasz. Z tego przepisu składa się 8 porcji zawierających 882 kalorie, 12 g białka i 54 g tłuszczu każda. Za 1,69 USD za porcję ten przepis pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Taste of Home ma 1 fanów. Mieszanka czekolady, jajek, masła i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak przepyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał niezbyt doskonały wynik łyżką wynoszący 33%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na podobne przepisy: Stopione ciasta czekoladowe z sosem miętowo-krówkowym, Ciastka czekoladowe z roztopioną krówką w wersji o niższej zawartości tłuszczu i Ciastka czekoladowe z sosem truskawkowym.
Instrukcje
W podwójnym bojlerze lub metalowej misce nad gorącą wodą rozpuść masło i czekoladę; mieszaj, aż będzie gładka. W dużej misce ubij jajka, żółtka i cukier puder, aż masa będzie gęsta i nabierze cytrynowego koloru. Ubijaj mąkę, aż dobrze się wymiesza. Stopniowo ubijaj mieszankę maślaną.
Przenieś do ośmiu natłuszczonych 6 uncji. kokilki lub pucharki z kremem.
Ułóż ramekiny na blasze do pieczenia.
Piec w temperaturze 450° przez 15-17 minut lub do momentu, gdy termometr umieszczony blisko środka wskaże 160° i boki ciasta się zetną.
W międzyczasie w podwójnym bojlerze lub metalowej misce ustawionej nad gorącą wodą rozpuść czekoladki; mieszaj, aż będzie gładka.
Wymieszaj gorącą wodę, syrop kukurydziany i ekstrakt; wyjąć i trzymać w cieple.
Wyjmij ciasta z piekarnika i odstaw na 1 minutę. Przejedź nożem po krawędziach kokilek; przełożyć na talerze deserowe.
Podawać z ciepłym sosem czekoladowym i lodami waniliowymi według uznania.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Roztopione ciasto czekoladowe można łączyć z kremowym sherry, porto i Moscato d'Asti. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Kremowa sherry NV Solera z oceną 4,5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 17 dolarów za butelkę.
Kremowe sherry NV Solera
Kremowe sherry Solera ma olśniewający bursztynowy i głęboki miedziany odcień. Aromaty toffi i orzechów pekan, aromaty słodko solonych orzechów i brązowych przypraw niosą ze sobą złożony karmelowy akcent. Słodkie wejście prowadzi do zaokrąglonego, bujnego, umiarkowanie pełnego podniebienia z długim, aromatycznym finiszem.