Chipsy oliwkowe
Przygotowanie chipsów oliwkowych zajmuje około 1 godziny i 5 minut od początku do końca. Ten przepis jest dla 40 osób. Jedna porcja zawiera 80 kalorii , 2 g białka i 5 g tłuszczu . Za 25 centów za porcję ten przepis pokrywa 2% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowała ten przepis. Udaj się do sklepu i kup ciasto francuskie, tapenadę z oliwek, koncentrat pomidorowy i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. Jest on sponsorowany przez Foodnetwork. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 28% , co nie jest tak spektakularne. Chipsy z miodem i sezamem - bez jajek, bez cukru i mąki , chipsy z pekanami, cynamonem i rodzynkami oraz chipsy z brokułami owiniętymi prosciutto i bazylią są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto francuskie na kwadrat o wymiarach 10 na 10 cali.
Równomiernie rozprowadź na wierzchu 3 łyżki koncentratu pomidorowego, a następnie 3 łyżki tapenady z oliwek.
Posyp połową mozzarelli i parmezanu.
Zwiń ciasto francuskie jak roladę, tylko do połowy. Powtórz z drugą stroną w ten sam sposób, tworząc dwa rulony, które stykają się w środku. Powtórz tę samą czynność z drugim arkuszem ciasta francuskiego.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Pokrój bułeczki na plasterki o grubości ok. 1,25 cm. Ułóż je na blasze i wstaw do lodówki na 20 minut. (Ponieważ po upieczeniu bułeczki podwoją swoją objętość, należy je umieszczać w odpowiednich odstępach). Tuż przed pieczeniem roztrzep jajko z 2 łyżkami wody w małej miseczce i posmaruj nim chrupiące oliwki.
Piecz przez 20 minut, aż ciasto napęcznieje i nabierze złotego koloru.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.