Chała
Nigdy nie można mieć zbyt wiele receptur chleba, więc dać chała spróbować. Na 20 centów za porcję, ten przepis okładki 5% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 190 kalorii, 4G białka, oraz 8G tłuszczu. Ten przepis służy 16. Tylko kilka osób zrobiło ten przepis, a 1 powiedziałby, że trafił na miejsce. Jest idealny do Chanuka. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezmleczne dieta. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Udaj się do sklepu i podnieś cukier, żółtko jaja, śmietankę bez mleka i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Ten przepis jest typowy dla kuchni żydowskiej. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 27%. Ten wynik nie jest tak wybitny. Podobne przepisy to Chała, Chała, oraz Chała.
Instrukcje
Rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru w ciepłej wodzie, dobrze mieszając.
Odstawić 5 minut lub do bąbelków.
Śmietana 1/2 szklanki margaryny w dużej misce; stopniowo dodawać pozostały cukier i sól, dobrze ubijając. Oparzenia nie-śmietanka mleczna; ostudzić do 105 do 11
Dodaj śmietanę bez mleka, mieszaninę drożdży, jajka i 1 żółtko, dobrze mieszając. Stopniowo dodawać 2 szklanki mąki, dobrze ubijając. Wymieszać w pozostałej 1 1/4 szklanki mąki (ciasto będzie lepkie).
Umieścić ciasto w dobrze nasmarowanej misce, obracając się do góry tłuszczu. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (85), wolne od przeciągów, 1 godzinę lub do podwojenia luzem. Wymieszaj ciasto. Przykryć i przechowywać w lodówce ciasto przez co najmniej 4 godziny.
Punch ciasto w dół; odstawić na 5 minut. Podziel ciasto na pół. Podziel jedną połowę na 3 równe porcje; odstawić pozostałą połowę. Uformuj każdą część w 10-calową linę. Liny plecione, szczypanie kończy się uszczelnieniem.
Włożyć pleciony bochenek do nasmarowanej 8-calowej patelni bochenkowej. Powtórz procedurę z pozostałą połową ciasta. Przykryć i powtórzyć procedurę rosnącą 1 godzinę lub do podwojenia luzem.
Połączyć pozostałe żółtko i 2 łyżki wody; dobrze ubić. Delikatnie posmaruj wierzchy bochenków.
Piec w temperaturze 350 przez 20 minut lub do momentu, gdy bochenki zabrzmią puste po naciśnięciu.
Natychmiast wyjąć chleb z patelni i schłodzić na stojakach z drutu. Pokroić i podawać na ciepło.