Bochenek Z Koroną Trzysienną
Chleb z koroną z trzema nasionami może być tylko przystawką, której szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 9g białka, 7G tłuszczu, oraz w sumie 249 kalorii. Na 50 centów za porcję, ten przepis okładki 17% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 20. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezmleczne i wegetariańskie dieta. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Jeśli masz jajko, mak, wodę i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Z łyżeczką wynik 77%, to danie jest całkiem dobre. Podobne przepisy to Jak zrobić Bochenek nasion, Bochenek z nasion orzecha włoskiego słodowanego, oraz Easy Seed & grain loaf.
Instrukcje
Zmierz wodę i miód w misce i posyp drożdże na wierzchu.
Niech drożdże siedzieć na kilka minut, aby go aktywować.
Dodać 2 szklanki mąki, sól, gluten, wzmacniacz ciasta, i 4 łyżki oleju słonecznikowego do mieszaniny drożdży i dobrze wymieszać. Powoli dodawać resztę mąki (około 6 szklanek) do mieszaniny, aż powstanie miękkie, wilgotne ciasto i ciasto nie przylega już do zewnętrznej części miski. Możesz potrzebować trochę mniej lub więcej mąki. Ugniataj ciasto, aż powstanie gluten (ważne jest, aby gluten powstał lub otrzymasz ciężki chleb). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste po naciśnięciu, około 8 do 10 minut. Możesz również sprawdzić, czy gluten powstaje, wykonując "test okienny". Test okienny polega na tym, że ciasto może być rozciągnięte i nie pęka, ale będzie się rozciągać i tworzyć półprzezroczystą membranę lub okno.
Rozetrzyj 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego wokół dużej miski. Obróć ciasto w oleju, a następnie przykryj miskę i odstaw ciasto do podwojenia, około 1 godziny.
Podczas gdy ciasto rośnie, lekko nasmarować 12-calowy głęboki holenderski piekarnik. Gdy ciasto podwoi się, obróć ciasto i uformuj je w okrągłą, równą kulkę.
Wytnij piłkę na 8 równych klinów.
Połącz 2 kliny w piłkę i umieść na środku holenderskiego pieca na większą środkową kulę korony. Uformuj pozostałe 6 klinów w pojedyncze kulki. Lekko ubić jajko w małej misce do glazury jaj.
Posmaruj każdą z kulek w glazurze jajecznej, a następnie zanurz 2 kulki w maku, 2 kulki w sezamie i 2 kulki w nasionach słonecznika.
Umieść każdy zestaw kulek po przeciwnej stronie środkowej piłki, tak aby różne kulki były naprzemiennie wokół zewnętrznej części środkowej piłki lub pieca holenderskiego(np. Idąc po okręgu, może iść mak, sezam, słonecznik, mak, sezam i słonecznik.)
Niech ciasto rosnąć, aż tylko o podwoić ponownie wewnątrz holenderskiego pieca. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Piec na złoty kolor, około 40 minut do 1 godziny.
Uwagi: aby uzyskać lżejsze ciasto, można zastąpić około 1/2 mąki pełnoziarnistej białą mąką. Jednak nadal można uzyskać niezwykle lekkie ciasto przy użyciu wszystkich mąki pełnoziarnistej, jeśli dodasz wzmacniacz ciasta i gluten i upewnij się, że gluten jest prawidłowo uformowany podczas procesu ugniatania.
Dodanie wzmacniacz i gluten były sztuczki nauczył się od mojej matki, która wychowała nas na domowy chleb pełnoziarnisty. Muszę jeszcze znaleźć lepszy sposób, aby chleb pełnoziarnisty był tak lekki i puszysty jak ten.