Banana Splitsville
Banana Splitsville może być dobrym przepisem na rozszerzenie kolekcji przystawek. Ten przepis zawiera 4 porcje z 1103 kalorii, 7G białka, oraz 51g tłuszczu każdy. Za 1,24 zł za porcję, ten przepis okładki 12% Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Jedna osoba cieszyła się, że spróbowała tego przepisu. Od przygotowania do talerza ten przepis trwa około 1 godzina i 20 minut. Udaj się do sklepu i podnieś cukier, lody, syrop kukurydziany i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Jest to dobra opcja, jeśli śledzisz bezglutenowe dieta. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 28%, co nie jest takie wspaniałe. Spróbuj Bezglutenowe babeczki owsiane Bananan z Cheerios z orzechami bananowymi, Bezglutenowe babeczki owsiane Bananan z Cheerios z orzechami bananowymi, oraz Boozy babeczki bananowo-orzechowe {z bananowym jogurtem greckim Chobani!} dla podobnych przepisów.
Instrukcje
Połącz cukier, wodę i syrop kukurydziany w małym, ciężkim rondlu i umieść na dużym ogniu. Jak tylko cukier się rozpuści, podgrzej termometr pod ciepłą wodą z kranu (aby zapobiec szokowi termicznemu) i przymocuj do boku patelni, upewniając się, że żarówka jest całkowicie zanurzona. Na tym etapie nie mieszaj mieszanki ani nie mieszaj patelni.
Gdy mieszanina osiągnie 230 stopni, zmniejsz ogień do średniego i pozwól, aby cukier stopniowo się zabarwił. Gdy temperatura zbliża się do 300 stopni, kolor zacznie zmieniać się w bursztyn. W tym momencie można bezpiecznie delikatnie obracać patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciepło. Gdy karmel zmierza w kierunku 340 stopni, osiągnie głęboki bursztynowy kolor.
Zdejmij patelnię z ognia i powoli mieszaj metalową łyżką, pozwalając jej ostygnąć, aż karmel spadnie z łyżki stałym strumieniem, jak sznurek. Kiedy tak się stanie, nadszedł czas na doodad.
Uformuj doodady, trzymając łyżkę od 12 do 16 cali nad karmelem i mżąc wzory na pergaminie. (Wskazówka: pozwól łyżce rozładować się na patelnię przez kilka sekund, zanim spróbujesz doodad. Pozwoli to na węższy strumień.) Najlepsze są szybkie ruchy w przód iw tył lub ruchy z boku na bok. To wszystko w nadgarstku. Pozwól doodadom ostygnąć przez 15 minut, a następnie zdejmij papier (nie na odwrót). Ułóż w szczelnym pojemniku z papierem woskowanym między każdym kawałkiem.
Po zrobieniu 15 do 20 doodadów powinieneś mieć wystarczającą ilość karmelu, aby przejść do fazy sosu. Więc Przywróć pozostały karmel na średnim ogniu i kontynuuj gotowanie, aż zobaczysz pierwsze oznaki dymu. Natychmiast zdejmij z ognia i dodaj śmietanę, wszystko na raz, na długość ramion. (Będzie się wściekle gotować.) Gdy mieszanina się uspokoi, wróć do średniego ognia i gotuj jeszcze 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Schłodzić do temperatury pokojowej, przenieść do butelki z tryskaniem i przechowywać w lodówce do tygodnia.
Aby banany były brulee, pokrój banany na ćwiartki (obierz) i wetrzyj w cukier, aby dokładnie pokryć.
Usuń skórkę i umieść na ruszcie chłodzącym na kilku warstwach folii. (Nie próbuj tego na stole w jadalni.) Załóż okulary ochronne i odpal latarkę. Trzymaj pochodnię tak, aby sama końcówka płomienia ledwo dotykała banana i poruszaj się szybko tam iz powrotem, aż cukier się rozpuści, zbrązowieje i zacznie bąbelkować. Jak tylko wygląda jak karmel, przejdź dalej. Wiesz, że spadłeś, gdy na bananie utworzyła się solidna, szklana tafla złota (bez ziarnistości).
Aby zrobić split (że tak powiem), spryskaj wzór sosu karmelowego na schłodzonym talerzu, na wierzchu 4 kawałkami banana (w stylu Lincoln log), na wierzchu lody do wyboru (lubimy naszą brzoskwiniową wanilię od Churn Baby Churn), a na koniec doodad.