Świąteczne ciekawostki o jedzeniu
Jeśli chcesz zrobić wrażenie na świątecznej kolacji, ta kolekcja zabawnych faktów z pewnością wprawi Twoich gości w osłupienie.

- Tradycyjny świąteczny obiad z indyka ze wszystkimi dodatkami może zawierać do 7000 kalorii.
- Najpopularniejszym wegetariańskim obiadem wigilijnym jest Nutroast.
- Turcja po raz pierwszy przybyła do Wielkiej Brytanii w XVI wieku i od tego czasu cieszy się popularnością.
- Koncepcja dziennika Yule ma skandynawskie pogańskie pochodzenie.
- To była pewna pani Cratchet, która podała Figgy Pudding w „Opowieści wigilijnej” Karola Dickensa.
- Istniał wiktoriański klub zwany „Goose Club”, który umożliwiał biednym oszczędzanie na świąteczny drób.
- „Wattle” to rzeczownik nadawany skórze zwisającej z szyi indyka.
- W 1670 r. niemiecki dyrygent chóru wynalazł „cukrową laskę”, aby dzieci były ciche podczas nabożeństw. FAKT.
- Za tradycję czekoladowych złotych monet możemy podziękować św. Mikołajowi, który słynął z rozdawania monet biednym.
- Świąteczny tort owocowy został pierwotnie zaprojektowany na cały rok. Dokonywano go pod koniec okresu żniw i obowiązywał do początku następnego.
- Termin śliwka cukrowa pojawił się w XVII wieku i w ogóle nie odnosił się do śliwki. W tym czasie „śliwki” odnosiły się do każdego rodzaju suszonych owoców pokrytych rafinowanym cukrem.
- Żurawina odmiany czerwonego sosu jest również znana jako „Bounceberry”.
- Henrykowi VIII zawdzięczamy nie tylko ukłon w stronę rozwoju tenisa, ale to on spopularyzował tradycję pieczenia indyka na Boże Narodzenie.
- W 1607 roku w brytyjskiej kolonii w Jamestown w Wirginii po raz pierwszy wprowadzono rozgrzewający na zimę ajerkoniak.
- Pierwsze rodzaje świątecznego puddingu zawierały nie tylko suszone owoce, przyprawy i suszone śliwki, ale także mięso wołowe i baranie. Tak więc nowoczesny pudding jest naprawdę dość lekki, biorąc pod uwagę!
- Jedną z metod generowania stosów szczęścia na nowy rok jest jedzenie ciasta mielonego przez wszystkie 12 dni świąt Bożego Narodzenia. To świetny reżim, którego warto spróbować i trzymać się!
- Król Jerzy I był pieszczotliwie nazywany „Królem Puddingu”, ponieważ zamówił pudding śliwkowy na swoje pierwsze Boże Narodzenie w Anglii.
- W dawnych czasach dzieci były zachwycone, gdy otrzymywały pomarańczę w skarpetach bożonarodzeniowych. Och, jak czasy się zmieniły!
- Bubble and Squeak jest tradycyjnie podawany w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia i jest genialnym sposobem na wykorzystanie resztek z Bożego Narodzenia!
- Piernikowe ludziki jadły w Anglii samotne kobiety, które szukały męża. Niektóre tradycje pogańskie są nadal żywe.
- Wierzcie lub nie, Kentucky Fried Chicken jest teraz tradycyjnym świątecznym przysmakiem fast foodów w Japonii. Fakt!
- Tudorowie w Anglii pieczyli pawie, a następnie zwracali zakonserwowane pióra, aby zaimponować gościom na bożonarodzeniowym bankiecie!
- Pannetone to nazwa tradycyjnego włoskiego ciasta bożonarodzeniowego.
- Cebula może przypominać małego jeża w okresie świątecznym, jeśli przyczepi się do niej kilka goździków. Jest to tradycyjnie używane do robienia puddingu chlebowego.
Sezonowe grudniowe potrawy i jak je ugotować
Jak gotować czerwoną kapustę