Pokarmy, które nigdy nie znikną

Kupując żywność, wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do patrzenia na daty przydatności do spożycia i przydatności do spożycia. Jednak niektórzy ludzie nie zdają sobie sprawy, że istnieje wiele produktów spożywczych, które po prostu nie psują się, jeśli są odpowiednio przechowywane.

Tutaj możesz przyjrzeć się niektórym typowym artykułom spożywczym, które przetrwają lata w Twojej szafce. Część z nich zawsze warto mieć przy sobie, bo w ten sposób będziesz mieć pewność, że coś zjesz.

Miód

Chociaż miód może z czasem zmienić się w bardziej krystaliczną konsystencję, nigdy nie stanie się niejadalny. Dzieje się tak, ponieważ miód to tylko około 17% wody, co nie wystarcza do rozwoju bakterii lub grzybów. W rzeczywistości miód faktycznie odwadnia bakterie. Jeśli Twój miód się skrystalizuje, możesz na kilka minut zanurzyć pojemnik pod gorącą wodą. To zmiękczy miód bez zmiany jego smaku.

Cukier

Jeśli umieścisz cukier w hermetycznym pojemniku z dala od światła i ciepła, możesz go przechowywać w nieskończoność. Dotyczy to zarówno cukru białego, jak i brązowego. Cukier jest bardzo niegościnny dla bakterii, co oznacza, że odpowiednio przechowywany będzie bezpieczny do spożycia. Jeśli jednak dostanie się wilgoć, może stać się twarda i umożliwić rozwój bakterii. Jeśli chcesz przechowywać cukier przez długi czas, warto zainwestować w pojemnik do próżniowego zamykania.

Biały ryż

Jeśli przechowujesz biały ryż w hermetycznym pojemniku, pozostanie on jadalny na zawsze. Nie dotyczy to jednak brązowego ryżu, ponieważ ma on wyższą zawartość oleju.

Sól

Ludzie konserwują żywność solą od tysięcy lat. Sól doskonale odwadnia różne rzeczy, w tym bakterie, więc jeśli jest odpowiednio przechowywana, nie ma powodu, dla którego sól miałaby się rozsypać. Jeśli jednak używasz soli, która jest wzmocniona lub ma dodane składniki, takie jak jod, to w końcu zniknie (mimo to zajmie wiele lat).

Skrobia kukurydziana

Skrobia kukurydziana to kolejny składnik, który po prawidłowym przechowywaniu, w szczelnym pojemniku, z dala od światła i ciepła, pozostanie użyteczny na zawsze.

Ocet winny

Ze względu na wysoką kwasowość octu, większość octów pozostaje do użytku na zawsze. Ocet służy również do konserwowania innych produktów spożywczych. Jeśli odpowiednio przechowujesz biały ocet, nie zmieni się on z biegiem czasu. Jednak niektóre octy, takie jak wino lub ocet jabłkowy, mogą zmieniać kolor i wygląd. Jednak według Instytutu Ocet są to zmiany czysto estetyczne.

Czysty ekstrakt z wanilli

Czysty ekstrakt waniliowy zawiera około 40% alkoholu. Alkohol jest doskonałym konserwantem, więc butelka czystego ekstraktu waniliowego będzie służyć przez lata. Imitacja wanilii również zawiera alkohol, ale ma inne składniki, które skrócą jej trwałość.

Syrop klonowy

Nieotwarta butelka syropu klonowego będzie bezterminowo używana. Jednak po otwarciu należy go odpowiednio przechowywać. Powinien być umieszczony w hermetycznym pojemniku w lodówce. Tak przechowywany przetrwa lata.

Sos sojowy

Sos sojowy ma wyjątkowo wysoki poziom soli, więc dopóki sos sojowy jest odpowiednio zamknięty i przechowywany w ciemnym miejscu, nigdy nie powinien zgasnąć.

Kostki bulionowe

Kostki rosołowe to kolejny produkt spożywczy o wysokiej zawartości soli. Kostki nigdy nie zgasną, więc jeśli masz je w swojej szafce, zawsze będziesz w stanie zrobić prosty rosół.

Suszonej fasoli

Suszona fasola jest fantastycznym źródłem białka, błonnika, witamin i przeciwutleniaczy. W związku z tym są doskonałym jedzeniem, które można zawsze mieć w magazynie. Co więcej, przetrwają w nieskończoność, gdy będą przechowywane w chłodnym, suchym miejscu.

Zostało to przetestowane w 2005 roku przez Uniwersytet Brighama Younga. Przeprowadzono badanie, w którym podano fasolę pinto w wieku do 32 lat grupie 58 osób. Spośród tych, którzy wzięli udział, około 80% stwierdziło, że w ramach swojej regularnej diety zjedzą nawet najstarszą fasolę.

Mleko w proszku

Jeśli przechowujesz mleko w proszku w hermetycznym pojemniku, będzie ono przydatne przez 2 do 10 lat od daty przydatności do spożycia. Jeśli jest przechowywany w miejscu poniżej 60F, to wytrzyma jeszcze dłużej, a jeśli włożysz go do zamrażarki, będzie trwał w nieskończoność. Chociaż nie jest idealnym substytutem świeżego mleka, zawsze dobrze jest mieć go na wypadek sytuacji awaryjnych.

Prażona kukurydza

Jeśli kupisz popcorn do mikrofalówki, w końcu wygaśnie. Jednak luźne jądra mogą trwać przez dziesięciolecia. Powinny być przechowywane w chłodnym, suchym miejscu w szczelnym pojemniku i w każdej chwili używane do robienia popcornu.

Istnieje wiele innych produktów spożywczych, które mają wyjątkowo długi okres przydatności do spożycia. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko, co ma wysoką zawartość soli, cukru, octu lub alkoholu, przetrwa lata bez szkody.