Francuskie ciasto jedwabne
Ciasto francuskie "French Silk" może być właśnie tym śródziemnomorskim przepisem, którego szukasz. Za 69 centów za porcję otrzymasz deser dla 6 osób. Jedna porcja zawiera 355 kalorii , 4 g białka i 28 g tłuszczu . 94 osoby były zadowolone z wypróbowania tego przepisu. Jeśli masz pod ręką masło, ciasto francuskie, cukier i kilka innych składników, możesz je przygotować. Jest ono dostarczane przez Taste of Home. Od przygotowania do podania, przepis zajmuje około 50 minut . Z oceną Spoonacular na poziomie 33% , danie to nie jest aż tak wykwintne. Podobne przepisy to: Ciasto czekoladowe "French Silk" , Tost francuski "Balthazar Brioche" i Tost francuski nadziewany bananem i serkiem śmietankowym .
Instrukcje
Przekrój ciasto na pół. Zapakuj ponownie i schłódź jedną połowę, aby użyć jej ponownie. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj pozostałą połowę na okrąg o średnicy 20 cm.
Przenieść do formy do ciasta o średnicy 7 cali, falując brzegi.
Powłoka liniowa z podwójną warstwą wytrzymałej folii.
Piec w temperaturze 450° przez 4 minuty.
Zdjąć folię i piec jeszcze 2 minuty, aż ciasto będzie złocistobrązowe. Ostudzić na kratce.
W małym rondelku połącz cukier z jajkami do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina osiągnie temperaturę 160°C i będzie oblepiać tylną część metalowej łyżki.
Zdjąć z ognia. Dodać czekoladę i wanilię, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić do letniej temperatury (90°C), od czasu do czasu mieszając.
W małej misce ubij masło, aż będzie lekkie i puszyste.
Dodaj schłodzoną mieszankę czekoladową; ubijaj na wysokich obrotach przez 5 minut lub do momentu, aż masa będzie lekka i puszysta.
W innej dużej misce ubij śmietanę, aż zacznie gęstnieć.
Dodaj cukier puder i ubijaj, aż powstanie sztywna piana. Wymieszaj z masą czekoladową.
Wlać na spód. Schłodzić przez co najmniej 6 godzin przed podaniem.
W razie potrzeby udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Resztki przechowuj w lodówce.