Świąteczny indyk z klementyną i masłem laurowym

Świąteczny indyk z klementyną i masłem laurowym
Świąteczny indyk z clementine & bay butter zajmuje około 4 godziny i 15 minut od początku do końca. Ten przepis sprawia, że 8 porcji z 778 kalorii, 97g białka, oraz 37 g tłuszczu każdy. Na 2,39 zł za porcję, ten przepis okładki 36% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 24 osoby były pod wrażeniem tego przepisu. Udaj się do sklepu i odebrać liść tymianku, fl oz sherry, mąka, i kilka innych rzeczy, aby to dzisiaj. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Boże Narodzenie będzie jeszcze bardziej wyjątkowy z tym przepisem. Działa dobrze jako niedrogie danie główne. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 79%. Ten wynik jest całkiem niezły. Data, Migdały I Klementynki Boże Narodzenie Stollen, Kolacja wigilijna: Wieprzowina pieczona z cukrem klonowym i imbirem z sosem żurawinowym z granatu, oraz Klementyna - solony Indyk z sosem Redeye są bardzo podobne do tego przepisu.

Instrukcje

1
Do dwóch dni wcześniej sól indyka. Jeśli masz młynek do przypraw lub minichopper, napiąć wszystkie składniki do mieszanki soli i zmielić, aby uzyskać mokrą sól. Jeśli używasz tłuczka i moździerza, zmiel zioła i pieprz razem, a następnie dodaj sól i skórkę pomarańczową i ponownie dobrze zmiel. Odstawić. Dokładnie spłucz indyka i osusz papierem kuchennym. Posadź indyka w puszce do pieczenia i użyj mieszanki soli, aby obficie doprawić indyka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Biały Chleb, Pokrojony W Cienkie Kromki (około 18 Kromek)Biały Chleb, Pokrojony W Cienkie Kromki (około 18 Kromek)
Rzepa, Obrana I Pokrojona W Plasterki O Grubości 1/8 CalaRzepa, Obrana I Pokrojona W Plasterki O Grubości 1/8 Cala
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Namoczone Wiórki Drzewne (mequite, Hikora Lub Olcha), OpcjonalnieNamoczone Wiórki Drzewne (mequite, Hikora Lub Olcha), Opcjonalnie
Plus 2 łyżki Lodowatej WodyPlus 2 łyżki Lodowatej Wody
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Zaprawy I TłuczkiZaprawy I Tłuczki
2
Włożyć pierś indyka do blaszki, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2 dni. (Można to zrobić dzień wcześniej, ale im dłużej go zostawisz, tym bardziej smak solnego rub przeniknie ptaka.)
Składniki, których będziesz potrzebować
Połowa Piersi Indyka Ze SkórąPołowa Piersi Indyka Ze Skórą
Plus 2 łyżki Lodowatej WodyPlus 2 łyżki Lodowatej Wody
2 3/4 Uncji (75 Gramów) Złotych Rodzynek2 3/4 Uncji (75 Gramów) Złotych Rodzynek
3
Aby zrobić masło clementine & bay, rozgnieść wszystkie składniki razem w misce z odrobiną przyprawy i odstawić. Może być wykonany 2 dni wcześniej lub zamrożony na okres do miesiąca.
Składniki, których będziesz potrzebować
KlementynaKlementyna
żółta Cebula, Obrana, Startażółta Cebula, Obrana, Starta
3 Małe Rzepy, Obrane I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/8 Cala3 Małe Rzepy, Obrane I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/8 Cala
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Dodatkowe Kandyzowane WiśnieDodatkowe Kandyzowane Wiśnie
4
Wyjmij indyka z lodówki 1 godz. zanim będziesz chciał go ugotować i dobrze spłucz całą sól. Osuszyć, wypłukać puszkę do pieczenia, następnie włożyć indyka z powrotem do puszki i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 1 godz., odsłonięte.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Plus 2 łyżki Lodowatej WodyPlus 2 łyżki Lodowatej Wody
5
Piekarnik do 180C / 160C wentylator / Gaz
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
6 łyżek Przygotowanej Tapenady Z Oliwek6 łyżek Przygotowanej Tapenady Z Oliwek
6
Oblicz czas gotowania 40 minut na kg dla pierwszych 4 kg indyka, a następnie 45 minut na każdy kg. Natrzeć indyka z większością masła nie ma potrzeby doprawiać. Jeśli nie używałeś szyi do sosu Make-ahead (patrz "dobrze idzie"), następnie dodaj szyjkę do puszki z cebulą. Pokrywamy puszkę luźno folią i pieczemy przez wyliczony czas gotowania. Przez ostatnie 30 minut wyjąć folię, podlać indyka, roztrzepać z zarezerwowanym tymiankiem i skórką pomarańczową i zwiększyć temperaturę piekarnika do 200C / 180C wentylator / Gaz
Składniki, których będziesz potrzebować
Biały Chleb, Pokrojony W Cienkie Kromki (około 18 Kromek)Biały Chleb, Pokrojony W Cienkie Kromki (około 18 Kromek)
3 Małe Rzepy, Obrane I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/8 Cala3 Małe Rzepy, Obrane I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/8 Cala
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki
Świeże Tortille Mączne Do SerwowaniaŚwieże Tortille Mączne Do Serwowania
1/2 Główki Kapusty Włoskiej Drobno Pokrojonej1/2 Główki Kapusty Włoskiej Drobno Pokrojonej
2 3/4 Uncji (75 Gramów) Złotych Rodzynek2 3/4 Uncji (75 Gramów) Złotych Rodzynek
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
2 Szklanki Pokruszonych Krakersów Graham Honey Maid®2 Szklanki Pokruszonych Krakersów Graham Honey Maid®
6 łyżek Przygotowanej Tapenady Z Oliwek6 łyżek Przygotowanej Tapenady Z Oliwek
7
(Teraz jest czas, aby pop w farszu i pieczone ziemniaki, jeśli robisz je.) Gdy indyk będzie pięknie brązowy i ugotowany, wyjmij z piekarnika i pozostaw do odpoczynku na ciepłym talerzu pokrytym luźno folią i ręcznikiem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pieczony ZiemniakPieczony Ziemniak
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
1 Puszka (11,3 Uncji) Nektaru Brzoskwiniowego1 Puszka (11,3 Uncji) Nektaru Brzoskwiniowego
HerbataHerbata
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Słodka Suszona Sopressata, Pokrojona W Plasterki, Do SerwowaniaSłodka Suszona Sopressata, Pokrojona W Plasterki, Do Serwowania
2 Szklanki Pokruszonych Krakersów Graham Honey Maid®2 Szklanki Pokruszonych Krakersów Graham Honey Maid®
6 łyżek Przygotowanej Tapenady Z Oliwek6 łyżek Przygotowanej Tapenady Z Oliwek
8
Jeśli zrobiłeś nasz Make-Ahead SOS (patrz "idzie dobrze z"), można dodać soki z pieczenia do tego. Aby sos był świeży, wylej większość tłuszczu, ale pozostaw soki w puszce i połóż na małym ogniu. Mąkę wymieszać z pastą.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cukierki Ratujące życieCukierki Ratujące życie
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki
9
Wlać sherry i skwierczeć przez 1 min, następnie stopniowo dodawać 850 ml wody i gotować na wolnym ogniu, aż będziesz miał gęsty sos upewnij się, że zeskrobać boki puszki, aby uwolnić wszelkie kawałki. Przesiać sos do rondla i podgrzać, aby służyć SOS prawdopodobnie wont potrzebują dodatkowej przyprawy jak soki z indyka będzie wystarczająco słone.
Składniki, których będziesz potrzebować
żółta Cebula, Obrana, Startażółta Cebula, Obrana, Starta
Marynowana Skórka Arbuza, 1 SłoiczekMarynowana Skórka Arbuza, 1 Słoiczek
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki
Pasternak, Obrany I Pokrojony Na Kawałki O Grubości 1,25 CmPasternak, Obrany I Pokrojony Na Kawałki O Grubości 1,25 Cm
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 Funt Małych Czerwonych Ziemniaków Pokrojonych Na Kawałki O Wielkości 2,5 Cm1 Funt Małych Czerwonych Ziemniaków Pokrojonych Na Kawałki O Wielkości 2,5 Cm
Z Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z KurczakaZ Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z Kurczaka
TrudnośćEkspert
Gotowe W4 hrs, 15 m.
Porcje8
Ocena Zdrowia26
Magazyn