Ziołowo-maślany sos z indyka, pieczeń i sosu żurawinowego
Ziołowo-maślany Indyk, pieczeń i sos żurawinowy sos może być dobrym przepisem na rozszerzenie kolekcji sosów. Jedna porcja zawiera 878 kalorii, 85g białka, oraz 35 g tłuszczu. Ten przepis służy 6 i kosztuje $3.81 za porcję. 16 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Udaj się do sklepu i odebrać ząbki czosnku, port, masło, i kilka innych rzeczy, aby to dzisiaj. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Święto Dziękczynienia. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny i 30 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 90%, co jest spektakularne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Ziołowy pieczony indyk i sos z cytrusowym sosem żurawinowym, Wieprzowina pieczona ziołowo z pieczarkami warzywnymi i sosem jabłkowym, oraz Ziołowy pieczony indyk z sosem żurawinowym.
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do 200C / wentylator 180C / Gaz
Czosnek, natkę pietruszki i masło utrzeć w misce, obficie doprawić czarnym pieprzem i szczyptą soli, następnie ubić drewnianą łyżką lub zmiażdżyć palcami, aż wszystko się połączy. Masło może być przygotowane do dnia poprzedzającego i schłodzone lub wykonane dwa tygodnie wcześniej i zamrożone. Zmiękczyć przed użyciem.
Umieść koronę indyka na desce z grubą częścią piersi skierowaną do ciebie. Użyj rąk, aby Dwie kieszenie między skórą a mięsem, a następnie posmaruj aromatyzowane masło pod skórą i na całej piersi i pracuj tak, aby pierś była całkowicie zakryta. 3 przełóż młode ziemniaki do dużej tacy do pieczenia. Ułożyć indyka na wierzchu, skórkę do góry, następnie smażyć przez 30 min.
Wyjąć z piekarnika, posadzić indyka na desce i dać ziemniakom dobry shake. Następnie umieścić indyka z powrotem w puszce, łyżką niektórych soków maślanych i nadal gotować przez kolejne 40-50 minut, aż indyk będzie ciemny złoty.
Przełożyć indyka na deskę do odpoczynku, luźno przykrytą folią, a następnie nadal gotować ziemniaki przez 20 minut do brązowego. Użyj łyżki szczelinowej, aby zgarnąć ziemniaki do naczynia do serwowania, rezerwując soki maślane na patelni.
Odłożyć ziemniaki na bok i ogrzać.
Aby zrobić sos żurawinowy, umieść patelnię na małym ogniu i wymieszaj z mąką.
Niech wszystko skwierczy i brązowy, a następnie dodać sos żurawinowy i odrobina Porto. Skwierczeć wszystko przez kilka minut, aż naprawdę lepki, następnie mieszać w bulionie, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż gęsty lub według własnych upodobań, przypraw do smaku. Jeśli sos jest po bladej stronie lub trochę zbyt słodki, wymieszać z odrobiną sosu sojowego.