Zapiekanka z makaronem i szynką w kremowym sosie
Zapiekanka z makaronem i szynką w kremowym sosie zajmuje około 45 minut od początku do końca. Ten przepis jest dla 18 osób. Jedna porcja zawiera 272 kalorie , 13 g białka i 9 g tłuszczu . Za 1,11 dolara za porcję ten przepis pokrywa 11% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Można się nią delektować o każdej porze, ale jest szczególnie dobra zimą . Jest ona sponsorowana przez Taste of Home. Dobrze sprawdza się jako niedrogie danie główne. 2 osoby uznały ten przepis za pyszny i sycący. Jeśli masz pod ręką sól, cebulę, szynkę i kilka innych składników, możesz ją przygotować. Z oceną Spoonacular wynoszącą 44% , to danie jest dobre. Wypróbuj Homestlye Chicken Noodle Casserole , Tuna Noodle Casserole: Mommie Cooks i Chicken Noodle Casserole Dish, aby uzyskać podobne przepisy.
Instrukcje
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie, w garnku żeliwnym, podsmaż na maśle seler, paprykę i cebulę. Wmieszaj zupę, mleko i sól. W bardzo dużej misce połącz zupę, szynkę i pieczarki.
Odcedź makaron, dodaj go do zupy i wymieszaj.
Przełóż do dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 33 x 23 cm. Posyp pokruszonymi krakersami. Przykryj i zamroź jedną zapiekankę na okres do 3 miesięcy.
Pozostałą zapiekankę piecz bez przykrycia w temperaturze 350° przez 20–25 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Aby użyć mrożonej zapiekanki: rozmrażać w lodówce przez noc.
Wyjąć z lodówki 30 minut przed pieczeniem.
Piec bez przykrycia w temperaturze 350° przez 50–55 minut lub do momentu, aż danie będzie dobrze podgrzane.