Zapiekanka Z Kalafiora
Zapiekanka z kalafiora może być tylko przystawką, której szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 16G białka, 19g tłuszczu, oraz w sumie 306 kalorii. Ten przepis służy 6 i kosztuje $2.17 za porcję. 58 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Jeśli masz pod ręką pieprz, masło, gruyere i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 50 minut. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Ogólnie ten przepis zarabia dobry spoonacular wynik 76%. Spróbuj Zapiekanka Z Kalafiora, zapiekanka z kalafiora, oraz Kalafior Au Gratin dla podobnych receptur.
Instrukcje
Zobacz jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.
Gotować różyczki kalafiora w dużym garnku z wrzącej osolonej wody przez 5 do 6 minut, do miękkości, ale nadal twarde.
W międzyczasie roztopić 2 łyżki masła w średnim rondlu na małym ogniu.
Dodaj mąkę, stale mieszając drewnianą łyżką przez 2 minuty.
Gorące mleko wlać do mieszanki maślano-mącznej i mieszać, aż dojdzie do wrzenia. Gotować, ubijając stale, przez 1 minutę lub aż zgęstnieje. Off ciepła, dodać 1 łyżeczkę soli, pieprz, gałka muszkatołowa,1/2 szklanki Gruyere, i parmezan.
Wlać 1/3 sosu na dnie 8 przez 11 przez 2-calowe naczynie do pieczenia.
Ułożyć odsączony kalafior na wierzchu, a następnie równomiernie rozłożyć resztę sosu na wierzchu.
Połączyć bułkę tartą z pozostałą 1/4 szklanki Gruyere i posypać na wierzchu. Roztopić pozostałe 2 łyżki masła i skropić tarką.
Piec przez 25 do 30 minut, aż góra będzie rumiana.
Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.