Wykwintny makaron z serem
Zapomnij o jedzeniu na mieście lub zamawianiu jedzenia na wynos za każdym razem, gdy masz ochotę na amerykańskie jedzenie. Spróbuj zrobić Fancy Mac and Cheese w domu. Ten przepis jest dla 12 osób i kosztuje 2,11 USD za porcję. To danie główne ma 904 kalorie , 32 g białka i 44 g tłuszczu na porcję. 947 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. Jest on sponsorowany przez Foodnetwork. Mieszanka boczku, gorgonzoli, cebuli i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 55 minut . Z oceną Spoonacular wynoszącą 71% , to danie jest dobre. Wypróbuj Almost Guilt Free Mac and Cheese , BBQ Mac and Cheese i Creamy Bacon Mac and Cheese , aby uzyskać podobne przepisy.
Instrukcje
Zobacz jak wykonać ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 218°C.
Skrop pieczarki oliwą z oliwek, a następnie posyp je solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 20–25 minut, aż będą złocistobrązowe. Odstaw. Staraj się ich nie jeść, dopóki makaron nie będzie gotowy. Zmniejsz temperaturę do 175°C.
Następnie usmaż grube plastry boczku, aż będą gumowate, ale jeszcze nie chrupiące. Pokrój boczek na kawałki wielkości kęsa. Odłóż na bok. Staraj się ich nie jeść, dopóki makaron nie będzie gotowy.
Na dużej patelni, na średnio-małym ogniu, podsmaż cebulę na 1 łyżce masła, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni, około 15 minut. Odstaw. Staraj się nie... no, nieważne.
Gotuj makaron, aż będzie lekko rozgotowany. Odstaw.
Aby przygotować sos, rozpuść pozostałe 4 łyżki masła w dużym garnku na średnim ogniu.
Wsyp mąkę i wymieszaj trzepaczką.
Gotuj zasmażkę przez około minutę, ciągle mieszając trzepaczką. Następnie wlej mleko, ciągle mieszając trzepaczką. Gotuj biały sos, aż zgęstnieje i będzie bulgotał, przez 3 do 5 minut. Następnie dodaj śmietanę, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
Dodaj odrobinę ostrego, białego sosu do ubitych jajek, aby je zahartować, a następnie wymieszaj widelcem, aby połączyć składniki, nie ścinając jajek.
Wlej zahartowane jajka do białego sosu, cały czas mieszając w trakcie dodawania.
Dodaj ser fontina, gruyère, parmezan i ser kozi. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, aby go pokryć. W razie potrzeby dolej trochę mleka lub gorącej wody, aby rozrzedzić.
Posmaruj masłem formę do pieczenia o wymiarach 9 na 13 cali.
Nałóż połowę cebuli, połowę makaronu, połowę pieczarek, połowę gorgonzoli i połowę boczku. Powtórz warstwy, kończąc na boczku.
Piec przez 20–25 minut, aż ciasto będzie gorące i bulgoczące.
To właśnie z tego materiału zbudowane są sny i boczki.