Ugotuj książkę: prowansalska oliwkowa Fougasse
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na danie główne, więc daj gotować książkę: prowansalska Oliwa Fougasse spróbuj. Jedna porcja zawiera 1393 kalorii, 31g białka, oraz 52g tłuszczu. Ten przepis służy 2. Na 2,45 zł za porcję, ten przepis Pokrowce 40% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis od Serious Eats ma 88 fanów. Udaj się do sklepu i odbierz aktywne drożdże, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć cukier można śledzić to danie główne z Pełnoziarniste Ciasteczka Bez Cukru Rafinowanego jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 97%. Ten wynik jest super. Spróbuj Ugotuj książkę: oliwa z oliwek Gelato, Fougasse z ziołami prowansalskimi, oraz Ugotuj książkę: oliwa z oliwek ciasto cytrusowe dla podobnych receptur.
Instrukcje
Do miarki wlać 2/3 szklanki wody i posypać drożdżami i cukrem. Wymieszać drewnianą łyżką lub gumową łopatką i pozostawić drożdże do rozpuszczenia na około 5 minut. Gdy mieszanina pęcherzyków i wygląda kremowy, dodać 1 więcej szklanki wody, wraz z 4 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
Mąkę i sól umieścić w misce miksera i wymieszać do połączenia.
Wlać mieszaninę drożdży, przymocować hak do ciasta i ubijać ze średnią prędkością przez 2 do 3 minut lub do zwilżenia mąki. Obróć prędkość do średniej i beat przez 10 minut więcej, lub aż ciasto czyści boki miski. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepkie, prawie jak ciasto, i będzie basen na dnie miski, ale to jest w porządku. (Możesz wymieszać to ciasto ręcznie za pomocą drewnianej łyżki, ale potrzebujesz czasu i dużo energii, ponieważ ciasto jest bardzo miękkie i rozciągliwe.)
Oliwki, rozmaryn i skórkę z cytryny lub pomarańczy wymieszać razem, dodać je do miksera i ubić jeszcze przez minutę. Oliwki nie mieszają się całkowicie z ciastem, więc zakończ pracę wytrzymałą gumową szpatułką lub drewnianą łyżką.
Lekko naoliwić dużą miskę i zeskrobać do niej ciasto. Lekko naoliwić wierzch ciasta, następnie naoliwić kawałek folii. Przykryj miskę plastikową, naoliwioną stroną do dołu i umieść w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość, 1 do 2 godzin, w zależności od ciepła w pomieszczeniu.
Wymieszać ciasto, przykryć ponownie i przechowywać w lodówce przez co najmniej 6 godzin, lub tak długo, jak 3 dni. (Wolę pozostawić ciasto na noc.) Jeśli trzymasz go przez jakiś czas w lodówce, prawdopodobnie ponownie wzrośnie do górnej części miski, w takim przypadku możesz go wymieszać, lub nie—to nie jest kluczowe.
Wyjąć ciasto z lodówki, wymieszać i podzielić na pół. Obrócić 1 kawałek ciasta na mąkę i wyłożyć wierzch ciasta.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt, który ma około 12 cali długości i 7 do 9 cali szerokości. Precyzja nie jest tu ważna. Podczas pracy, podnieś ciasto i mąki licznik ponownie, jeśli ciasto się przykleja.
Przenieść ciasto na dużą nieprzywierającą blachę do pieczenia lub wyłożoną silikonową matą do pieczenia lub papierem do pergaminu.
Używając noża do pizzy, jednosiecznej żyletki lub noża X-Acto, Wytnij około 4 cięcia o długości około 2 cali, pod kątem w dół po każdym długim boku prostokąta, raczej jak żyły na liściu. Jeśli chcesz, zrób kolejny 2-calowy pionowy ukośnik w pobliżu górnej części prostokąta. Ponownie, nie martw się o precyzję. Palcami delikatnie popchnij i pociągnij ukośniki, szarpiąc trochę ciasto. Postaraj się, aby otwory otworzyły się na około cal szerokości. Jak cajole ciasto, może chcesz szarpać trochę więcej u podstawy niż na górze, więc kończy się chleb, który jest płaski na dole i zwęża się ku górze, jak liść.
Powtórz z drugim kawałkiem ciasta na drugiej blasze do pieczenia (lub przykryj tę część i zwróć ją do lodówki, aby piec później).
Przykryj ciasto ręcznikiem do naczyń i pozostaw na 15 minut.
Umieść stojaki, aby podzielić piekarnik na trzecie i rozgrzej piekarnik do 232°. (jeśli pieczesz tylko 1 chleb, upiecz go na Dolnym lub środkowym stojaku.)
W małej filiżance wymieszać pozostałą łyżkę oliwy z oliwek z pozostałymi 2 łyżeczkami wody. Ciasto nakłuć widelcem i pędzelkiem do ciasta lekko posmarować fougasse mieszaniną oleju i wody.
Posypać chlebem całą koszerną lub inną grubą solą.
Wsuń blachy do piekarnika i piecz przez 10 minut. Obróć arkusze od góry do dołu i od przodu do tyłu i piec przez kolejne 8 do 10 minut, lub aż chleb będzie złoty—nie będzie zbyt ciemny.
Przenieść fougasse do regału chłodzącego i odstawić na co najmniej 10 do 15 minut przed podaniem.
Przechowywanie: ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, ale po upieczeniu chleb powinien być spożywany tego samego dnia.