Udziec jagnięcy owinięty w boczek z redukcją czerwonego wina
Udziec jagnięcy owinięty w boczek z redukcją czerwonego wina może być dobrym przepisem na poszerzenie repertuaru dania głównego. Ten bezglutenowy, bezmleczny, paleolityczny i pierwotny przepis zawiera 1 porcję i kosztuje 23,89 USD za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera około 258 g białka, 132 g tłuszczu i łącznie 2442 kalorie. Ten przepis z Allrecipes wymaga koncentratu pomidorowego, oliwy z oliwek, wina i rozmarynu. 4 osoby przygotowały ten przepis i zrobią go jeszcze raz. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 2 godzin i 30 minut. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 77%. Ten wynik jest całkiem niezły. Gicz jagnięca w klementynkowo-figowej redukcji z czerwonego wina, udziec jagnięcy duszony w czerwonym winie i udziec jagnięcy pieczony w stylu śródziemnomorskim z sosem z czerwonego wina są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Odetnij nadmiar tłuszczu i cienką błonę z nogi jagnięcej; włożyć do brytfanny.
W mięsie nacinamy nacięcia i w nacięcia wkładamy plasterki czosnku.
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i rozmaryn; posmaruj mieszanką jagnięcinę.
Na mięsie ułóż plasterki boczku.
Pozostaw pieczeń w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C (325 stopni F).
Piecz jagnięcinę w nagrzanym piekarniku, aż termometr do mięsa włożony w najgrubszą część udka, tak aby nie dotykał kości, pokaże temperaturę 145 stopni F (65 stopni C) w przypadku średnio wysmażonego lub 70 stopni C w przypadku średniego wysmażenia. , 1 1/2 do 1 3/4 godziny.
Przełóż jagnięcinę na półmisek, przykryj luźno folią aluminiową i odstaw na czas przygotowania sosu.
Zbierz i usuń nadmiar tłuszczu z tłuszczu pozostawionego na patelni; postaw brytfannę na średnim ogniu. Gotuj i mieszaj cebulę w sosie, aż będzie przezroczysta, około 5 minut; wlać wino. Wymieszaj wino i pozostałości z patelni, zeskrobując i rozpuszczając brązowe kawałki jedzenia, które pozostały na dnie patelni.
Wlać bulion, doprowadzić sos do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimalnego. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z sosem, zagotuj i gotuj, aż sos zredukuje się do około 1 szklanki. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Aby uzyskać gładszy sos, odcedź go przed podaniem.