Tuńczyk zapiekany w sosie oliwkowo-winnym
Marynowany Tuńczyk z sosem oliwkowo-winnym może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezmleczny i pescatariański przepis ma 394 kalorie, 43g białka, oraz 10 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 4 i kosztuje $6.88 za porcję. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Mieszanka skórki pomarańczowej, greckich oliwek, nasion kopru włoskiego i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Aby zużyć sok z cytryny można śledzić to danie główne z Ciasteczka cytrynowe z lukrem cytrynowym Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 86%. Ten wynik jest doskonały. Podobne przepisy to Steki z tuńczyka zapiekane w sosie pomidorowo-szpinakowym, Zapiekany Tuńczyk Z Sosem Cytrusowym, Pomidorowym I Oliwkowym, oraz Zapiekany Tuńczyk z oliwkowo-tapenadowym winegretem i rukolą.
Instrukcje
Umieść dużą patelnię nieprzywierającą pokrytą sprayem do gotowania na średnim ogniu, aż będzie gorąca.
Dodaj nasiona kopru włoskiego i czosnek; smażyć 3 minuty lub aż nasiona są lekko tosty. Mieszankę łyżką do miski.
Dodaj wino, oliwki, sok z cytryny, 1 łyżeczka skórki pomarańczy i czerwoną paprykę; dobrze wymieszaj i odstaw.
Posypać czarnym pieprzem i solą tuńczyka. Ponownie polać patelnię sprayem do gotowania; miejsce na średnim ogniu, aż bardzo gorąco.
Dodaj tuńczyka; smażyć 5 minut z każdej strony lub do średnio rzadkich lub do pożądanego stopnia doneness.
Usuń tuńczyka z patelni. Łyżka kuskus do każdej z 4 dużych płytkich misek; ułóż tuńczyka z boku. Odstawić; ogrzać.
Dodaj mieszaninę wina na patelni; gotować 2 protokół lub aż sos jest lekko zmniejszona.
Polej steki równomiernie sosem.
Dekoruj skórką pomarańczy, w razie potrzeby.
Uwaga: w razie potrzeby można zastąpić oliwki kalamata greckimi czarnymi oliwkami.
Polecane wino: Merlot, Pinot Noir, Wino Różane
Tuńczyk świetnie komponuje się z Merlotem, Pinot Noir i winem różowym. Chociaż ryby są często łączone z białym winem, "mięsniejsze" ryby, takie jak tuńczyk, mogą absolutnie pasować do czerwonego wina. Różowe będzie również ładnie sparować, szczególnie jeśli twój tunan jest przygotowany ze składników lepiej pasujących do białego wina. Robert Mondavi Napa Merlot z 4 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 30 dolarów za butelkę.
![Robert Mondavi Napa Merlot]()
Robert Mondavi Napa Merlot
Wielowymiarowe smaki wina pochodzą z winogron uprawianych w wyraźnie różnych terroirs Napa Valley, w tym dzielnic Carneros, Stags Leap i Oakville. Tradycyjne techniki, w tym rodzime drożdże, Rozszerzona maceracja, starzenie w beczkach z francuskiego dębu i butelkowanie bez filtracji, zwiększyły złożoność wina. To wino jest pyszne z wieloma przystawkami i serami. Jednym z naszych ulubionych dań jest pieczony indyk z farszem z grzybów i orzechów włoskich. Pieczona noga jagnięca, natarta pachnącymi ziołami i przyprawami, czy grillowany schab doskonale komponuje się z soczystymi smakami wina.