Tort omletowy na brunch
Przepis na Brunch Omelet Torte można przygotować w około 1 godzinę i 35 minut . Ten przepis jest dla 8 osób i kosztuje 2,03 USD za porcję. Jedna porcja zawiera 697 kalorii , 25 g białka i 42 g tłuszczu . Jest on dostarczany przez Allrecipes. Mieszanka ziemniaków, pietruszki, sera cheddar i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. 114 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 73% , to danie jest solidne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się również spodobać przepisy takie jak Lemon Brunch Cake , Low Carb Brunch Burger i Sweet Potato Kimchi Hash Brunch - bezglutenowy, bezmleczny, wegetariański .
Instrukcje
Na lekko posypanej mąką powierzchni ostrożnie rozwałkuj każdy płat ciasta francuskiego na kwadrat o wymiarach 12 cali.
Połóż 1 arkusz ciasta francuskiego w głębokim talerzu do ciasta lub tortownicy; odstaw.
Rozpuść 1/4 szklanki masła w dużej patelni, aż zacznie skwierczeć.
Dodaj ziemniaki, cebulę, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Przykryj i gotuj na średnio-wysokim ogniu, od czasu do czasu obracając, aż ziemniaki lekko się zrumienią, staną się chrupiące i miękkie, 12 do 15 minut.
Zdjąć z ognia i odstawić.
Wymieszaj jajka, pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu oraz 2 łyżki wody w misce i dobrze wymieszaj. Rozpuść 1 łyżkę masła na czystej patelni na średnim ogniu, aż masło zacznie skwierczeć.
Wlej połowę mieszanki omletowej (3/4 szklanki) na rozgrzaną patelnię. Smaż na średnim ogniu. Gdy mieszanka omletowa się zetnie, lekko unieś brzegi szpatułką, aby umożliwić spłynięcie surowej części pod spód. Kontynuuj smażenie, aż się zetnie, około 2 do 3 minut. Przesuń omlet na blachę do pieczenia. Powtórz z pozostałą łyżką masła i mieszanki omletowej.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (375 stopni Fahrenheita).
Ułóż składniki warstwami na blasze do ciasta na cieście francuskim w następującej kolejności: jeden z omletów, 4 uncje szynki, połowa smażonych ziemniaków i 1 szklanka startego sera. Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki, szynkę, ser i omlet. Przykryj tort pozostałym arkuszem ciasta francuskiego. Złóż razem brzegi obu arkuszy ciasta francuskiego, aby utworzyć obręcz; odetnij nadmiar. Zagnij lub pofaluj brzegi. Tort można teraz schłodzić na noc (patrz Uwaga kucharza).
W małej misce roztrzep 1 jajko z 1 łyżką wody; posmaruj ciasto francuskie.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30–35 minut, aż ciasto nabierze intensywnie złotego koloru.
Odstawić na co najmniej 5 minut; pokroić na kawałki. Tort można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.