Tarte Tatin
Tarte Tatin może być tylko deser szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 3G białka, 13g tłuszczu, oraz w sumie 303 kalorie. Ten przepis służy 12. Na 52 grosze za porcję, ten przepis okładki 4% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Idź do sklepu i odebrać masło, cukier, sok z cytryny, i kilka innych rzeczy, aby to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za Wegetariańskie dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 13%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Tarte Tatin o Smaku herbacianym (Tarte Tatin Au Thé), Tarte Tatin, oraz Tarte Tatin dla podobnych receptur.
Instrukcje
W robocie kuchennym lub misce wymieszaj mąkę i 1/3 szklanki cukru, aż do wymieszania.
Pokrój 1/2 szklanki masła na 1/2-calowe kawałki i dodaj do mieszanki mąki. Wirować lub pocierać palcami, aż mieszanina utworzy drobne okruchy.
Wymieszać 1 łyżeczkę wanilii z 1/4 szklanki zimnej wody.
Dodać do mieszaniny mąki i wirować lub mieszać widelcem, aż równomiernie nawilżony. Jeśli mieszanina jest zbyt sucha, aby trzymać się razem po naciśnięciu, delikatnie wymieszać w 1 łyżce wody na raz. Dłońmi wciśnij ciasto w kulkę.
Umieść między dwoma arkuszami folii z tworzywa sztucznego (każdy 15 na 15 cali.) i przetoczyć w równe 1/4 cala grubości rundy. Schłodzić do jędrności, około 30 minut lub do 1 dnia.
Tymczasem jabłka opłukać i obrać; ćwiartka wzdłuż i wyciąć i wyrzucić rdzenie.
Ćwiartki przeciąć na pół wzdłuż; powinieneś mieć 8 filiżanek.
Pozostałe 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki masła, 1 łyżeczka wanilii i sok z cytryny wymieszać na patelni o grubości od 10 do 11 cali (u góry). pojemność); ustawić na dużym ogniu i często mieszać, aż mieszanina zostanie zmieszana i szampan, 1 do 2 minut.
Ułóż pojedynczą warstwę jabłek, zaokrągloną stroną w dół, w okręgu wokół krawędzi patelni, a następnie wypełnij środek, aby pokryć dno; dopasuj pozostałe jabłka równomiernie na górze. Gotować na średnim ogniu, delikatnie potrząsając patelnią od czasu do czasu (nie mieszać), aż mieszanina cukru zmieni się w głęboki złoty kolor (soki powinny pęcherzykować się przez plasterki; jeśli wyjdą z patelni, zmniejsz nieco ogień), 25 do 35 minut.
Obierz jeden kawałek folii z ciasta i odwróć ciasto na mieszance jabłkowej na patelni; odklej pozostałą folię. Odciąć nadmiar ciasta przepłukać obręczą patelni.
Przeciąć 1-calowe kawałki przez ciasto w 10 do 12 miejsc, aby umożliwić ucieczkę pary. Ustaw patelnię w 11-na 17-calowej patelni do pieczenia.
Piec w środku 375 regularnego lub konwekcyjnego piekarnika, aż skorupa jest złoty kolor i soki są bulgotanie, 35 do 45 minut.
Odwróć talerz do serwowania na tarte; trzymając patelnię i talerz razem, Odwróć ponownie. Zdejmij patelnię i dopasuj wszystkie jabłka, które są przyklejone do patelni z powrotem na deser.
Tarte pokroić w kliny i podawać na ciepło lub ciepło z lodami waniliowymi.