Tarte Tatin
Tarte Tatin jest wegetariańska deser. Jedna porcja tego dania zawiera około 6G białka, 24g tłuszczu, oraz w sumie 609 kalorii. Na 1,37 zł za porcję, ten przepis okładki 11% twoje codzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Przepis ten służy 6. Tylko kilka osób zrobiło ten przepis, a 4 powiedziałoby, że trafił na miejsce. Jeśli masz pod ręką jabłka, masło, cukier i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 31 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na wynik 32%. Ten wynik nie jest taki niesamowity. Spróbuj Tarta Tatin o smaku herbaty (tarte Tatin Au Thé), Tarte Tatin, oraz Tarte Tatin podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.
Aby zrobić ciasto, pozwól masłu zmiękczyć do temperatury pokojowej i włóż do miksera na małej prędkości. Pulsuj przez 2 sekundy, zanim dodasz jajko, a następnie wodę.
Wymieszaj przez kilka sekund, a następnie dodaj sól i mąkę, trzymając 2 łyżki na boku, aby dodać później na wypadek, gdyby ciasto było zbyt lepkie. Pracuj szybko, ponieważ gluten w mące sprawia, że ciasto staje się elastyczne.
Zatrzymaj mikser, zanim ciasto zamieni się w kulkę. Spłaszcz ciasto i uformuj okrąg o szerokości około 6 cali.
Ciasto umieścić na talerzu, owinąć w folię i pozostawić w lodówce na 1 godzinę minimum do 24 godzin. Dzięki temu gluten się rozluźnia, a gdy rozwałkujesz ciasto, pozostaje płaskie.
Masło pokroić na małe kawałki i rozłożyć na 10-calowym naczyniu do pieczenia. Potrząśnij cukrem i dodaj 2 łyżki wody, aby nie krystalizował. Karmelizować cukier, umieszczając naczynie na średnim ogniu. W międzyczasie obrać jabłka, pokroić w 2 i usunąć rdzeń.
Pokrój je na 4 duże kawałki. Po skarmelizowaniu masła i cukru zdejmij patelnię z ognia.
Umieść kawałki jabłek pionowo na wierzchu karmelu w blasze do pieczenia, dbając o wypełnienie luk większą ilością kawałków, aby sklejały się w solidną masę.
Posypać jabłkami 2 łyżki cukru.
Umieścić naczynie z powrotem na dyfuzorze ciepła przez 15 minut na średnim ogniu, aż karmel zacznie bulgotać przez jabłka.
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.
Ciasto rozwałkować i ułożyć na jabłkach składając je na brzegach. Zrób 3 lub 4 otwory nożem i 1 w środku, aby wypuścić parę podczas pieczenia.
Piec przez 20 minut, a następnie pozostawić na 15 minut. Ważne jest, aby to zrobić, w przeciwnym razie jabłka rozpadną się po przewróceniu. Weź talerz obiadowy i połóż go na blasze do pieczenia. Odwróć to. Powoli wyjąć blachę do pieczenia.
Podawać z lodami waniliowymi, ciężką śmietaną lub bitą śmietaną.