Tarta czekoladowo-orzechowa pachnąca pomarańczą

Tarta czekoladowo-orzechowa pachnąca pomarańczą może być tylko deserem, którego szukasz. Na 100 centów za porcję, ten przepis okładki 10% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 386 kalorii, 6G białka, oraz 27 g tłuszczu. Ten przepis służy 10. Ten przepis jest lubiany przez 60 smakoszy i kucharzy. Mieszanka proszku do pieczenia, ciężka śmietana do ubijania, jajka i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 36%. Ten wynik nie jest taki niesamowity. Spróbuj Naleśniki Quinoa O Zapachu Pomarańczy Z Orzechów Laskowych, Bomboloni pachnące pomarańczą z kremem i sosem czekoladowo-pomarańczowym, oraz Pachnące pomarańczą słodko-gorzkie ciasto czekoladowe z kandyzowaną krwią kompot pomarańczowy dla podobnych receptur.
Instrukcje
Do ciasta, połączyć orzechy laskowe i cukier w misce pracy robota kuchennego wyposażonego w ostrze stalowe. Pulse wielokrotnie zmielić orzechy laskowe na proszek. Jeśli orzechy laskowe nie są wystarczająco mielone, sprawią, że ciasto rozpadnie się podczas toczenia go później. Zeskrobać wewnętrzny dolny róg miski roboczej metalową szpatułką.
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia do miski roboczej i pulsuj kilka razy, aby wymieszać.
Dodać masło i pulsować około 10 razy, aby delikatnie wymieszać masło.
Dodaj jajko i pulsuj wielokrotnie, aż ciasto utworzy kulkę. Odwrócić ciasto do mąki powierzchni roboczej i ostrożnie usunąć ostrze. Uformuj ciasto na dysk i zawiń je w folię. Ciasto przechowywać w lodówce przez godzinę lub dwie lub do 2 dni przed pieczeniem tarty.
Gdy będziesz gotowy do upieczenia tarty, Ustaw stojak w dolnej trzeciej części piekarnika i rozgrzej do 177°.
Wyjmij ciasto z lodówki i połóż je na mące. Delikatnie zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i plastyczne. Uformuj ciasto na dysk i połóż je na mące. Mąkę ciasto i zwinąć na 12-calowy dysk. Złóż ciasto na pół i przenieś je na patelnię, wyrównując fałd o średnicy patelni. Rozłóż ciasto na patelnię i dobrze wciśnij je na dno i boki patelni. Użyj skrobaka stołowego lub tylnej części noża, aby przeciąć nadmiar ciasta na krawędzi patelni. Schłodzić skórkę podczas przygotowywania nadzienia.
Do nadzienia, połączyć śmietanę i cukier w dużym rondlu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, ubijając od czasu do czasu, aby upewnić się, że cukier rozpuszcza. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, dodaj masło i pozwól mu się stopić.
Zdjąć patelnię z ognia i dodać czekoladę. Delikatnie potrząśnij patelnią, aby zanurzyć całą czekoladę i odczekaj 1 minutę.
W średniej misce ubić jajka ze skórką pomarańczową i rumem.
Miksturę czekolady ubić strumieniem, zeskrobując patelnię gumową szpatułką.
Wlać nadzienie czekoladowe do przygotowanej skórki i rozsypać posiekane orzechy laskowe na wierzchu.
Piec tartę przez około 35 do 40 minut, lub do momentu, aż ciasto zostanie upieczone, a nadzienie zostanie ustawione i lekko nadmuchane. Ostudzić tartę całkowicie na stojaku.
Wlej mieszaninę czekolady i masła do papierowego stożka lub nie-plisowanej plastikowej torby. Przeciąć koniec i smugi górnej części tarty w serii losowych równoległych linii z czekolady.
Zdjąć bok patelni i przesunąć tartę z metalowej podstawy patelni na talerz.
Podawać z bitą śmietaną słodzoną o Smaku startej skórki pomarańczowej lub obranymi, plasterkami cukrowanych pomarańczy wraz z tartą.
Przechowywanie: w dniu pieczenia tarty przechowywać w temperaturze pokojowej. Zawijać i przechowywać w lodówce resztki. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed ponownym podaniem.