Suflet Czekoladowy

Zapomnij o wychodzeniu na miasto i zamawianiu jedzenia na wynos za każdym razem, gdy masz ochotę na śródziemnomorskie jedzenie. Spróbuj zrobić suflet czekoladowy w domu. Za 1,54 dolara za porcję otrzymasz przystawkę dla 15 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 8 g białka, 34 g tłuszczu i łącznie 499 kalorii. Ten przepis z Foodnetwork ma 63 fanów. Jeśli masz pod ręką masło, procentową półsłodką czekoladę, białka jaj i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową i przyjazną dla fodmap. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Można się nim delektować o każdej porze, ale szczególnie smakuje na Walentynki. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał niezbyt imponujący wynik łyżką wynoszący 35%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Suflet z białej czekolady z sosem malinowo-czekoladowym, Ciasteczka sufletowe z ciemnej czekolady z sosem espresso-czekoladowym i Suflet czekoladowo-pomarańczowy z sosem czekoladowym.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.
Ramekiny posmaruj masłem i wsyp do każdego po 1 łyżce granulowanego cukru. Obracaj je tak, aby cukier połączył się z masłem, a następnie wylej jego nadmiar.
Połóż ramekiny na blasze do pieczenia.
Używając miksera stacjonarnego, zacznij ubijać białka na niskich obrotach. Powoli dodaj 1 1/3 szklanki granulowanego cukru i krem z kamienia nazębnego. Kontynuuj ubijanie, aż utworzą się średnie szczyty.
Rozpuść czekoladę z 2 kawałkami masła w podwójnym bojlerze, ciągle mieszając przez około 7 minut. Następnie usuń czekoladę z podwójnego bojlera i dodawaj po jednym żółtku, mieszając, aż masa będzie gładka. Dodawaj po trochu masę z białek do czekolady.
Do posmarowanych masłem i cukrem ramekinów dodaj ciasto, wypełniając je do góry.
Całość posypujemy cukrem pudrem i bitą śmietaną.
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.
Ramekiny posmaruj masłem i wsyp do każdego po 1 łyżce granulowanego cukru. Obracaj je tak, aby cukier połączył się z masłem, a następnie wylej jego nadmiar.
Połóż ramekiny na blasze do pieczenia.
Używając miksera stacjonarnego, zacznij ubijać białka na niskich obrotach. Powoli dodaj 1 1/3 szklanki granulowanego cukru i krem z kamienia nazębnego. Kontynuuj ubijanie, aż utworzą się średnie szczyty.
Rozpuść czekoladę z 2 kawałkami masła w podwójnym bojlerze, ciągle mieszając przez około 7 minut. Następnie usuń czekoladę z podwójnego bojlera i dodawaj po jednym żółtku, mieszając, aż masa będzie gładka. Dodawaj po trochu masę z białek do czekolady.
Do posmarowanych masłem i cukrem ramekinów dodaj ciasto, wypełniając je do góry.
Całość posypujemy cukrem pudrem i bitą śmietaną.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Kremowe sherry, porto i Moscato d'Asti to moje ulubione smaki sufletu czekoladowego. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Riesling Pro-Bono z oceną 4,3 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 12 dolarów za butelkę.
![Riesling Pro Bono]()
Riesling Pro Bono
Wyraźne wejście ze zrównoważonym ciałem; zaokrąglone z wyraźną kwasowością.