Stek Teriyaki
Steak Teriyaki takes around 1 godzina i 40 minut od początku do końca. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 369 kalorii, 39g białka, oraz 16G tłuszczu każdy. Na 4,57 zł za porcję, ten przepis okładki 21% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla valentin day. Ten przepis z prostych przepisów wymaga stek spódnica, sake, sos sojowy i olej canolan. Sprawdza się jako danie główne. 231 osób uznało ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, bezmleczne i przyjazne dla fodmap dieta. Jest to dość drogie przepis dla fanów japońskiej kuchni. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 0%, co jest improwizowalne. Podobne przepisy to Stek Teriyaki, Stek Teriyaki, oraz Teriyaki Steak Bites.
Instrukcje
Połącz mirin, sake, sos sojowy, cukier i starty imbir w dużej, płytkiej misce.
Umieścić stek w marynacie i niech marynować przez co najmniej godzinę, i do 48 godzin.
Jeśli marynowanie dłużej niż godzinę, przechowywać schłodzone do godziny przed planujesz gotować.
Zagotuj marynatę, aby przygotować sos teriyaki: gdy będziesz gotowy do gotowania, usuń stek z marynaty, zachowując marynatę.
Stek ułożyć na talerzu i odstawić.
Marynatę umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 10 minut lub do momentu, aż marynata zmniejszy się do cienkiej glazury, stając się sosem teriyaki.
Należy pamiętać, że jeśli jesteś zaniepokojony pomysłem ponownego użycia marynaty po surowy stek siedzi w nim, będzie gotowanie do cholery z tej marynaty, zabijając wszystko, co może zdecydowali się wyrosnąć w nim podczas procesu marynowania.
Stek to nie to samo co kurczak. Ludzie jedzą steki na surowo (carpaccio wołowe). Salmonella nie jest problemem ze stekiem; jest z kurczakiem.
Jeśli nadal jesteś zaniepokojony, zrobić dwa razy tyle marynaty, i rezerwa połowę do wrzenia, aby sos, używając drugiej połowy jako marynaty.
Grilluj lub smaż stek: jeśli grillujesz stek, przygotuj grill na wysokie, bezpośrednie ciepło. Jeśli smażysz na patelni, podgrzej dużą żeliwną patelnię na dużym ogniu. W przypadku grillowania olej ruszt grillowy.
Wytrzyj stek. Natrzyj trochę oliwy z oliwek.
Stek ułożyć na gorącym grillu lub patelni. Podsmażyć przez 3-5 minut z jednej strony lub do momentu, aż strona będzie dobrze rumiana, obrócić stek i podsmażyć drugą stronę.
Stek podlać sosem teriyaki.
Pozostaw stek: gdy stek jest dobrze usmażony z obu stron, zdejmij z ognia, przykryj folią i pozostaw na 10-15 minut.
stek w połowie z ziarnem, a następnie w cienkich plastrach przez ziarno: zwróć uwagę na kierunek ziarna steka (prążki we włóknach mięśniowych steka). Pokrój stek na pół, po ziarno stek tak, że są krojenie wzdłuż ziarna. (Ułatwi to wykonywanie cięć w poprzek ziarna.)
Następnie wykonaj cienkie plasterki (1/4 cala) w poprzek ziarna i na niewielkiej przekątnej. Krojenie w ten sposób rozbije włókna mięśniowe, dzięki czemu ten naturalnie twardy kawałek mięsa jest dość delikatny.
Jeśli są soki, które zabraknie stek jak go pokroić, dodać soki do sosu teriyaki. Jest dużo dobroci w steku "jus", że nie chcesz zmarnować.
Ułóż na talerzu i polej pozostałym sosem teriyaki.
Polecane wino: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir
Merlot, Cabernet Sauvignon i Pinot Noir są doskonałym wyborem do steków. W końcu wołowina i czerwone wino to klasyczne połączenie. Ogólnie rzecz biorąc, szczuplejsze steki dobrze komponują się z lekkimi lub średnimi czerwonymi, takimi jak pinot noir lub merlot, podczas gdy grubsze steki poradzą sobie z odważną czerwienią, taką jak cabernet sauvingnon. Możesz spróbować Merlot Dyrektora. Recenzenci bardzo to lubią z oceną 5 z 5 gwiazdek i ceną około 21 dolarów za butelkę.
![Merlot dyrektora]()
Merlot dyrektora
Nasz Merlot reżyserski 2014 oferuje bujność i okrągłe, pełne podniebienie. Jego zapach ukazuje czerwone i czarne owoce z nutami anyżu i przyprawionego drewna. Soczyste po wejściu wino rozszerza się i staje się aksamitne na podniebieniu dzięki smakom śliwki, loganberry i czarnej wiśni podkreślonym subtelnymi nutami przyprawowymi fasoli espresso i prażonej wanilii. Średnie taniny wspierają ciało tego wina, oferując wyrafinowanie w wykończeniu. Ładnie komponuje się z mostkiem, grillowanymi kotletami wieprzowymi i linguine z pesto.