Sałatka z soczewicy na zimno
Sałatka z zimnej soczewicy to bezglutenowy, bezmleczny, laktoowo-wegetariański i wegański dodatek do dania. Jedna porcja zawiera 188 kalorii, 10 g białka i 5 g tłuszczu. Ten przepis jest przeznaczony dla 12 osób i kosztuje 96 centów za porcję. Ten przepis zachwycił 9 osób. Jeśli macie pod ręką ocet balsamiczny, główki czosnku, sól i mielony pieprz oraz kilka innych składników, możecie to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny. Jest dostarczany przez Allrecipes. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 96% wyniku, co jest spektakularnym wynikiem. Użytkownicy, którym podobał się ten przepis, polubili także sałatka z zimnej soczewicy, sałatka z zimnej soczewicy karaibskiej i sałatka francuska z soczewicy na zimno.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C).
Obierz zewnętrzne skórki z cebul czosnku i odetnij około 1/4 cala od wierzchołka każdej cebulki, aby odsłonić goździki; każdą cebulę ułóż na kawałku folii aluminiowej, skrop każdą 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek i zawiń w folię główki czosnku.
Zawinięte cebulki włóż do naczynia do pieczenia.
Piec czosnek w nagrzanym piekarniku do miękkości, około 30 minut.
Pozwól żarówkom ostygnąć.
Umieść soczewicę w 5-litrowym garnku i przykryj wodą; doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka, ale nie papkowata, około 15 minut; od czasu do czasu mieszaj.
Odcedź soczewicę na sitku o drobnych oczkach i przepłucz zimną wodą, aby ostygła; ponownie spuścić.
Rozłóż główki czosnku i wyciśnij ząbki, aby uwolnić ugotowany czosnek.
Umieść czosnek w dużej misce sałatkowej, dodaj pomidorki winogronowe, pietruszkę i zieloną cebulę.
W małej misce wymieszaj ocet balsamiczny z 1/4 szklanki oliwy z oliwek, solą i czarnym pieprzem. Złóż soczewicę w mieszankę pomidorową i polej sałatkę sosem; delikatnie wrzucić do sierści. Przechowywać w lodówce do momentu podania.