Słodki Chleb Sezamowy
Jeśli masz około 50 minut do spędzenia w kuchni, słodki chleb sezamowy może być spektakularnym przepisem wegetariańskim na bazie lakto ovo, który warto wypróbować. Ten przepis służy 12 osobom. Porcja tego chleba zawiera 178 kalorii, 6 g białka i 7 g tłuszczu. Za 28 centów za porcję ten przepis pokrywa 7% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis przypadł do gustu 1 smakoszom i kucharzom. Jeśli masz pod ręką ciepłą wodę, sól, anyż i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał raczej złą ocenę łyżką wynoszącą 25%. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także Wypiekanie chleba: szybki i wolny biały chleb sezamowy, francuski chleb sezamowy i chleb sezamowo-bananowy.
Instrukcje
W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.
Dodaj masło, cukier, jajka, mleko w proszku, sól, anyż i 2 szklanki mąki. Ubijaj na niskiej prędkości przez 3 minuty. Dosyp wystarczającą ilość pozostałej mąki, aby powstało miękkie ciasto.
Obróć na posypaną mąką powierzchnię; ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne, około 6-8 minut.
Umieścić w natłuszczonej misce, obracając raz, aby posmarować wierzch. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godziny.
Uderz ciasto w dół. Obróć na lekko posypaną mąką powierzchnię; podzielić na trzecie. Z każdego uformuj 15-calowy placek. lina.
Połóż liny na natłuszczonej blasze do pieczenia; warkocz. Ściśnij końce, aby je uszczelnić i zaznacz pod spodem. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut.
Ubij jajko i mleko; posmaruj warkocz.
Posypać sezamem, migdałami i cukrem.
Piec w temperaturze 350° przez 25-30 minut lub do złotego koloru.
Zdjąć z patelni na kratkę do ostygnięcia.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.