Risotto z grzybami leśnymi

Risotto z dzikimi grzybami zajmuje około 45 minut od początku do końca. Ten przepis jest dla 6 osób. Za 2,69 USD za porcję ten przepis pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 17 g białka , 21 g tłuszczu i łącznie 643 kalorie . Jest to przepis przyjazny dla budżetu dla fanów kuchni śródziemnomorskiej. Jest on dostarczany przez Foodnetwork. 20 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Kilku osobom naprawdę spodobało się to danie główne. Mieszanka nitek szafranu, bulionu z kurczaka, szalotek i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 57% . Ta ocena jest solidna. Użytkownikom, którym spodobał się ten przepis, spodobały się także : Risotto z dzikimi grzybami z targu farmerskiego , Pikantny kurczak z risotto, krem z koniaku z dzikimi grzybami i smażone na patelni szczypiorki oraz Zupa z kasztanów i dzikich grzybów z kremem parmezanowym i gruszkami .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Umieść suszone smardze w misce i zalej je 2 szklankami wrzącej wody. Odstaw na 30 minut. Wyjmij smardze z wody łyżką cedzakową, zachowując płyn. Powinny powstać 2 szklanki; jeśli nie, dodaj wody, aby uzyskać 2 szklanki.
Odcedź smardze i opłucz je jeszcze raz. Jeśli niektóre grzyby są duże, pokrój je na 2 lub 3 części.
Przelej płyn z grzybów przez filtr do kawy lub ręcznik papierowy, usuwając ziarniste osady. Odstaw grzyby i płyn osobno.
W międzyczasie usuń i wyrzuć łodygi borowików i zetrzyj wszelkie zabrudzenia z kapeluszy wilgotnym ręcznikiem papierowym. Nie płucz ich! Pokrój w grube plastry i odłóż na bok.
W małym rondelku podgrzej bulion z kurczaka z 2 szklankami pozostałego płynu z grzybów i doprowadź do wrzenia.
W garnku o grubym dnie lub rondlu rozpuść masło i podsmaż boczek oraz szalotkę na średnio-niskim ogniu przez 5 minut.
Dodaj smardze i borowiki i smaż przez kolejne 5 minut.
Dodaj ryż i wymieszaj, aby ziarna pokryły się masłem.
Dodaj wino i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj 2 pełne chochle mieszanki bulionu z kurczaka do ryżu, szafran, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty, 5 do 10 minut. Kontynuuj dodawanie mieszanki bulionu, 2 chochle na raz, mieszając co kilka minut. Za każdym razem gotuj, aż mieszanka będzie wydawała się trochę sucha, zanim dodasz więcej mieszanki bulionu. Kontynuuj, aż ryż będzie ugotowany, ale nadal al dente, około 25 do 30 minut w sumie. Po zakończeniu risotto powinno być gęste i kremowe, a wcale nie suche. Zdejmij z ognia, wmieszaj parmezan.
Podawać na gorąco w miskach z dodatkowym serem.