Risotto Bazyliowe
Przepis Basil Risotto może zaspokoić swoje śródziemnomorskie pragnienie w mniej więcej 45 minut. Ta przystawka ma 361 kalorii, 11g białka, oraz 13g tłuszczu na porcję. Ten bezglutenowy przepis służy 6 i kosztuje 2,22 zł za porcję. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Mieszanka odtłuszczonego bulionu z kurczaka, lekko liście bazylii, oliwa z oliwek i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Z łyżeczką wynik 36%, to danie jest raczej złe. Spróbuj Risotto z kukurydzą i bazylią, Basil Asiago Risotto, oraz Risotto pomidorowo-bazyliowe dla podobnych receptur.
Instrukcje
W 2-do 3-quart patelni na dużym ogniu, przynieść 6 1/2 szklanki bulionu na wolnym ogniu; przykryć i zmniejszyć ciepło, aby utrzymać gotować.
Tymczasem w robocie kuchennym wirować bazylią, czosnkiem i 1 łyżeczką oliwy z oliwek, aż grubo posiekane.
Dodać ser i wirować do drobno zmielonego.
Dodać pozostałe 2 łyżeczki oleju i masła do 5-do 6-quart patelni na średnim ogniu; gdy gorące (mieszanina będzie spieniony), dodać szalotki i mieszać często aż kuleje, 1 do 2 minut.
Dodaj ryż i mieszać często, aż zacznie się nieprzezroczyste, 1 do 2 minut.
Dodaj wino i mieszaj do wchłonięcia, około 1 minuty.
Dodaj 6 filiżanek bulionu, 1 filiżanka na raz, mieszając po każdym dodaniu aż do prawie wchłonięcia, łącznie 25 do 30 minut. Wymieszać mieszaninę bazylii i gotować, często mieszając, aż ryż jest ledwo miękki do ugryzienia i mieszanina jest kremowy, o 2 minuty dłużej. Jeśli risotto jest GRUBSZE niż pożądane, wymieszaj trochę więcej bulionu.
Kadzi risotto do szerokich, płytkich misek i podawać natychmiast.