Pożywne ciasto ze szparagami
Obfite ciasto szparagowe zajmuje około 1 godziny i 5 minut od początku do końca. Jedna porcja zawiera 447 kalorii, 23 g białka i 23 g tłuszczu. Za 1,76 USD za porcję ten przepis pokrywa 14% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest przeznaczony dla 6 osób. Został dostarczony przez Taste of Home. Jeśli masz pod ręką mieloną gałkę muszkatołową, paski bekonu, ser szwajcarski i kilka innych składników, możesz to zrobić. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 33%, to danie nie jest tak niesamowite. Spróbuj pożywnego quiche ze szparagami, wiejskiego quiche z grzybami, quiche ze szparagami i bekonem oraz ciasta filo ze szparagami i orzechami włoskimi (akan asparagus baklava) z sosem avgolemono, aby zapoznać się z podobnymi przepisami.
Instrukcje
W dużym rondlu zagotuj 1/2 cala wody.
Dodaj szparagi; przykryć i gotować przez 3 minuty.
Odcedź i natychmiast włóż szparagi do wody z lodem.
Odcedź i osusz. Wymieszaj z olejem; odłożyć na bok.
W małej misce połącz parmezan i bazylię; posyp połowę powierzchni roboczej.
Połóż ciasto na pizzę na powierzchni; zwiń w 12-calowy. koło.
Posypać pozostałą mieszanką parmezanu; delikatnie wciśnij w ciasto wałkiem.
Przenieś do natłuszczonej formy o średnicy 9 cali. forma do pieczenia. Wciśnij ciasto na spód i 1-1/2 cala w górę po bokach formy.
Nienakłute ciasto wyłożyć podwójną grubością wytrzymałej folii.
Piec w temperaturze 425° przez 8 minut.
Usuń folię; piec 5 minut dłużej.
Umieścić na metalowej kratce. Zmniejsz temperaturę do 350°.
Na małej patelni usmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący; za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij boczek na ręczniki papierowe.
Odcedzić, zachowując 1 łyżkę odcieku. W zalewie podsmaż cebulę do miękkości; odpływ.
W dużej misce wymieszaj jajka, mleko, sól i gałkę muszkatołową. Wymieszaj cebulę i zarezerwowany boczek. Wrzuć ser szwajcarski i mąkę; wmieszać do masy jajecznej.
Wlać do skorupy. Na wierzchu ułóż szparagi w kształcie szprych.
Połóż patelnię na blasze do pieczenia.
Piec przez 35-40 minut lub do momentu, gdy nóż włożony blisko środka będzie czysty.
Odstaw na 10 minut przed zdjęciem boków patelni.
Polecane wino: Vin Santo, Późne żniwa Riesling, Lambrusco Dolce
Ciasto naprawdę dobrze komponuje się z Vin Santo, Late Harvest Riesling i Lambrusco Dolce. Wszystkie te wina są słodkie, co jest ważne, ponieważ wino powinno zazwyczaj być słodsze niż potrawa, którą do niego łączysz. Możesz spróbować Bollinger Brut Special Cuvee. Oceniającym podoba się, z oceną 4,2 na 5 gwiazdek i ceną około 60 dolarów za butelkę.
Bollinger Brut Special Cuvee
Złocisty kolor, charakterystyczny dla czarnych odmian winorośli. Bardzo drobne bąbelki. W nosie piękna, aromatyczna złożoność, dojrzałe owoce i korzenne aromaty, z nutami pieczonych jabłek, kompotu jabłkowego i brzoskwiń. Na podniebieniu subtelne połączenie struktury, długości i żywości. Bąbelki są jak aksamit. Smak gruszki, brioszki i pikantne aromaty, nuty świeżego orzecha włoskiego. Łącz się ze wszystkimi rybami, zwłaszcza sushi i sashimi, skorupiakami, takimi jak krewetki, krewetki, raki i grillowany homar, drób i białe mięso, orzechy nerkowca, parmezan lub prosciutto.