Pachnący Dżem Jagodowy
Pachnący dżem jagodowy to bezglutenowe i wegańskie przepis z 40 porcjami. Jedna porcja zawiera 45 kalorii, 0g białka, oraz 0g tłuszczu. Na 11 centów za porcję, ten przepis okładki 0% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis od Chow ma 1 fanów. Udaj się do sklepu i odbierz butelkowany sok z cytryny, jagody, cukier granulowany i kilka innych rzeczy, które możesz zrobić już dziś. Najlepiej sprawdza się jako przyprawa i odbywa się w przybliżeniu 13 godzin i 20 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 8%, co jest improwizowalne. Podobne przepisy to Dżem z bekonu i Whiskey, Dżem Wiśniowy, oraz Dżem Brzoskwiniowy Rabarbarowy.
Instrukcje
Do dezynfekcji słoików i pokrywek:słoiki, pokrywki i opaski umyć w gorącej wodzie z mydłem. Dobrze spłucz. Osuszyć pokrywki i opaski i odstawić na bok.
Umieść talerz w zamrażarce, aby schłodzić, aby przetestować dżem.
Umieść jagody w dużym rondlu o grubym dnie i zmiażdż je tylną drewnianą łyżką, aż niektóre jagody zostaną rozbite i zaczną uwalniać sok.
Dodaj cukier i skórkę jabłek i wymieszaj, aby połączyć. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować energicznie, często mieszając, aż dżem osiągnie punkt nastawienia, około 15 minut. (Pęcherzyki wzrosną do powierzchni patelni; jeśli staną się zbyt wysokie, po prostu mieszaj dżem, aż zmniejszą się.) Gdy dżem osiągnie 109°, zacznij sprawdzać, czy jest prawidłowo ustawiony. Przeprowadź test płytki: połóż łyżkę dżemu na schłodzonej płycie i umieść ją w zamrażarce, aż dżem osiągnie temperaturę pokojową, około 1 minuty. Przeciągnij palec przez dżem. Jeśli natychmiast pobiegnie z powrotem, nie będzie gotowy. Gdy dżem będzie gotowy, wyjmij go z ognia i wymieszaj z sokiem z cytryny.
Wyjmij słoiki z gorącej wody za pomocą podnośnika do słoików, pozwalając, aby nadmiar wody kapał. Doprowadzić wodę w puszkach z powrotem do gotującej się na wolnym ogniu (około 82°) w celu przetworzenia zapakowanych słoików. Napełnij sterylizowane słoiki dżemem, pozostawiając 1/4-calową przestrzeń na głowę. (Jeśli masz do połowy pełny słoik, umieść go w lodówce i zjedz dżem w ciągu 5 dni.) Aby usunąć pęcherzyki powietrza, przesuń czystą gumową szpatułkę po stronie każdego słoika i naciśnij do wewnątrz dżemu, obracając słoik; powtórz 2 do 3 razy dla każdego słoika.Do przetwarzania zapakowanych słoików: przetrzyj obręcz i nici każdego słoika czystym, wilgotnym ręcznikiem.
Umieść pokrywki na słoikach, sprawdzając, czy masa uszczelniająca jest wyśrodkowana. Dopasuj słoiki z taśmami i dokręć, aż opór zostanie osiągnięty.Sprawdź, czy woda w garnku lub pojemniku z wrzącą wodą jest na wolnym ogniu (około 82°), a następnie Ustaw słoiki w stojaku do konserw. (Słoiki muszą być pokryte od 1 do 2 cali wody.
W razie potrzeby dodać dodatkową wrzącą wodę.) Garnek przykryć szczelną pokrywką i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Słoiki przetworzyć przez 10 minut w delikatnym, ale stabilnym wrzeniu. (Rozpocznij obliczanie czasu przetwarzania, gdy woda znajdzie się w wrzeniu. Sprawdź od czasu do czasu, czy woda pozostaje w stałym wrzeniu.) Po przetworzeniu wyjmij słoiki za pomocą podnośnika do słoików i ustaw je w pozycji pionowej, od 1 do 2 cali, na suchym ręczniku. Nie dokręcaj taśm; niech słoiki ostygną co najmniej 12 godzin.Po wystygnięciu słoików sprawdź uszczelnienie, naciskając środek każdej pokrywy. Jeśli środek jest wklęsły i nie wygina się, zdejmij opaskę i spróbuj zdjąć pokrywę opuszkami palców (nie ciągnij zbyt mocno). Jeśli nie możesz podnieść pokrywy, istnieje dobre uszczelnienie próżniowe. Jeśli pokrywa wyskoczy, Twój słoik nie uszczelnił się prawidłowo. Zjedz dżem w ciągu 2 months.To przechowuj odpowiednio przetworzone słoiki, wytrzyj każdą pokrywkę i słoik czystą, wilgotną szmatką (opaski nie muszą pozostawać włączone do przechowywania), Oznacz słoiki i przechowuj je w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu. Nieotwarte słoiki można przechowywać do roku, jeśli są prawidłowo przechowywane. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 miesięcy.