Mus czekoladowy, kawowy, kardamonowy i cynamonowy

Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na desery, więc spróbuj czekolady, kawy, kardamonu i musu cynamonowego. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 281 kalorii, 6G białka, oraz 18g tłuszczu każdy. Na $1.2 za porcję, ten przepis okładki 10% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Niewiele osób zrobiło ten przepis, a 5 powiedziałoby, że trafiło w sedno. Jeśli masz pod ręką czekoladę, cukier, espresso i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, przyjazne dla fodmap i wegetariańskie dieta. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 15 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 37%. Ten wynik nie jest taki super. Spróbuj Mus Czekoladowy Kardamon Pomarańczowy, Ugotuj książkę: mus czekoladowy z nasionami kardamonu, oraz Miłośnicy Czekolady Potrójna Warstwa Kawy Karmel Czekoladowy Mus Ciasta dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieść 4 ramekiny po 120 ml lub szklanki do serwowania w lodówce; pomoże to szybko ustawić musy. Czekoladę rozbij na kawałki, a następnie włóż do dużej żaroodpornej miski z kawą i nasionami kardamonu. Ustaw na patelni gotującej się wody przez około 3 minuty, aż czekolada się stopi, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką i upewniając się, że miska nie dotyka gorącej wody.
Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Gdy czekolada ostygnie przez kilka minut, ubijamy żółtka pojedynczo, używając drewnianej łyżki.
Białka umieścić w osobnej misce i za pomocą trzepaczki balonowej lub elektrycznego trzepaczki ubić na miękkie szczyty. Wrzucić cukier do sztywnych białek i nadal ubijać, aż mieszanina będzie błyszcząca i podobna do bezy. Do roztopionej czekolady wymieszać łyżkę białek-pomaga to rozluźnić mieszaninę - następnie ostrożnie i lekko złożyć resztę bezy. Łyżka mieszanki do schłodzonych ramekinów lub szklanek i schłodzić przez co najmniej 40 minut (lub do 2 godzin, jeśli czas na to pozwala).
Podawaj na talerzach z dobrą łyżką crème fraîche z odrobiną startej czekolady, jeśli lubisz.