Linguine z sardynkami, koprem włoskim i pomidorem
Linguine z sardynkami, koprem włoskim i pomidorem może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 44g białka, 25 g tłuszczu, oraz w sumie 1062 kalorie. Ten bezmleczny i pescatariański przepis służy 2 i kosztuje 2,34 zł za porcję. 222 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Jeśli masz bułkę tartą, sardynki, pomidory i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby wykorzystać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, możesz śledzić to danie główne z Brzoskwinia Crisp: zdrowy Crisp na śniadanie jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 99%, to danie jest znakomite. Podobne przepisy to Koper Włoski-Pomidor Linguine, Makaron Z Koprem Włoskim, Sardynkami I Orzeszkami Piniowymi, oraz Marynowane sardynki z koprem włoskim, rodzynkami i orzeszkami piniowymi.
Instrukcje
Doprowadzić do wrzenia bardzo duży garnek mocno osolonej wody.
Otwórz puszkę sardynek i odcedzić łyżkę oleju lub tak na szeroką patelnię (ilość oleju w puszce będzie się różnić w zależności od marki, więc dodać dodatkową oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, jeśli to konieczne, aby uzupełnić łyżkę stołową). Rozgrzać olej na średnim ogniu i dodać czosnek, gotując do pachnącego.
Obetnij koper włoski i bardzo cienko pokrój cebulkę (świetnie sprawdza się tu mandolina).
Dodaj do patelni z posypką soli, podnieść ogień do średniej, i gotować, aż koper jest miękki i zaczyna karmelizować.
Dodać płatki chile i niech skwierczą na minutę, tylko do pachnące, następnie dodać pomidory z sokiem. Gotuj, aż płyn się zmniejszy, następnie dodaj wermut i pozwól, aby lekko się zmniejszył.
Dodać sardynki na patelni z mieszaniny pomidorów i kopru włoskiego, rozbijając lekko, ale pozostawiając kilka kawałków. Skórkę z cytryny i połączyć łyżkę lub tak skórki z tosty bułki tartej, a następnie odstawić. Sok z cytryny i dodać sok do patelni. Posmakuj i dostosuj sól, jeśli to konieczne.
Dodaj linguine do wrzącej osolonej wody, gotowanie go, aż będzie tylko brakuje al dente. Używając szczypiec, przenieść linguine do sosu, aby zakończyć gotowanie, dodając trochę wody makaronu skrobiowego i podrzucając delikatnie połączyć. (Będziesz chciał zostawić to trochę mokre, jak bułka tarta będzie namoczyć sos i wysuszyć makaron się trochę po ich dodaniu.)
Przełożyć makaron i sos do dużej rozgrzanej miski (lub pojedynczych miseczek makaronu), dodać skropić oliwą z oliwek, posypać tosty z bułki tartej-skórką cytrynową i udekorować zerwanymi małymi liśćmi kopru włoskiego i pozostałą skórką cytrynową.