Kłody orzechowe z karmelem
Przygotowanie Caramel Nut Logs zajmuje około 3 godzin od początku do końca. Ta przystawka ma 245 kalorii , 10 g białka i 19 g tłuszczu na porcję. Ten przepis jest na 100 osób i kosztuje 30 centów za porcję. 21 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Udaj się do sklepu i kup wodę, ekstrakt waniliowy, orzeszki ziemne i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową i laktoowowegetariańską . Jest on dostarczany przez Taste of Home. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 44% , co jest solidnym wynikiem. Użytkownikom, którym spodobał się ten przepis, spodobały się również Raw Vegan Chocolate Nut Bars , Almond Cacao Nut Balls i Almond Nut Butter .
Instrukcje
Wyłóż folią blachę do pieczenia o wymiarach 15 x 10 x 1 cal; spryskaj folię sprayem do pieczenia.
Posyp 2 szklankami orzeszków ziemnych; odstaw.
W małym, ciężkim rondlu połącz 3/4 szklanki cukru, 2/3 szklanki syropu kukurydzianego i 1/4 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Gotuj bez mieszania, aż termometr cukierniczy wskaże 250°C (stan twardej kulki).
W międzyczasie ubij białka w dużej, żaroodpornej misce na sztywną pianę. Używając miksera ustawionego na wysokie obroty, ostrożnie dodawaj gorący syrop, powoli i równomiernie, ubijając przez 5 minut lub do zgęstnienia. Przykryj i odstaw.
W dużym, ciężkim rondlu połącz pozostały cukier, syrop kukurydziany i wodę. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj bez mieszania, aż termometr cukierniczy wskaże 290°C (stan miękkiego pęknięcia).
Stopniowo wlewaj gorący syrop do masy z białek i mieszaj drewnianą łyżką. Dodaj masło, wanilię i sól.
Wlać mieszankę na orzeszki ziemne na patelni i równomiernie docisnąć palcami posmarowanymi masłem.
Do panierowania, w dużym rondlu połącz cukier, 1/2 szklanki śmietanki i syrop kukurydziany. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając; dodaj pozostałą śmietankę. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego; gotuj i mieszaj, aż termometr cukierniczy wskaże 242°C (stan miękkiej kulki).
Zdjąć z ognia, dodać wanilię i sól.
Wlać na warstwę nugatu w patelni.
Posyp pozostałymi orzeszkami, lekko wciskając je w nugat. Odstaw do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny lub do stężenia.
Pokroić na kawałki o wymiarach 1-1/2 x 1 cala.
Obtocz brzegi w dodatkowych orzeszkach i uformuj wałki. Zawiń w papier woskowany. Przechowuj w temperaturze pokojowej.