Kurczak pieczony w cytrusach i czosnku
Kurczak pieczony w cytrusach i czosnku to bezglutenowe, bezmleczne, paleolityczne i pierwotne danie główne. Ten przepis jest dla 6 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 57 g białka , 33 g tłuszczu i łącznie 549 kalorii . Za 3,88 USD za porcję ten przepis pokrywa 23% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i kup świeżo zmielony pieprz, oliwę z oliwek, udka z kurczaka i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. 6 osób uznało ten przepis za pyszny i sycący. Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do podania ten przepis zajmuje około 1 godziny i 35 minut . Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje solidną ocenę Spoonacular wynoszącą 71% . Marchewki pieczone w miodzie w cytrusach , Kurczak w cytrusach z morelą, orzeszkami ziemnymi i miętą oraz Kurczak w miodzie i cytrusach są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Umieść kurczaka w dużej, niemetalowej misce.
Skórkę z pomarańczy i limonki włóż do małej miseczki, a następnie dodaj soki owocowe.
Dodaj oliwę z oliwek, czosnek, 1 łyżeczkę soli i sporą ilość czarnego pieprzu.
Zalej kurczaka marynatą i mieszaj, aż będzie dobrze pokryty. Marynuj przez 20 do 30 minut, ale nie dłużej niż 45 minut.
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F. Umieść kratkę na blasze do pieczenia z rantem. Za pomocą szczypiec wyjmij kawałki kurczaka z marynaty i ułóż je na kratce, pozostawiając odstęp między każdym kawałkiem.
Skropić małą łyżeczką marynaty wierzch każdego kawałka kurczaka; doprawić solą i pieprzem do smaku. Piecz, aż kurczak będzie ugotowany, a soki będą klarowne, gdy mięso zostanie przebite nożem, około 45 minut.
Przenieś kurczaka na półmisek. Ostudź lekko przed podaniem lub pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej przed schłodzeniem do późniejszego użycia.