Kurczak pieczony tymiankiem z warzywami
Kurczak pieczony tymiankiem z warzywami to bezglutenowe danie główne. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 24g białka, 21 g tłuszczu, oraz w sumie 403 kalorie. Ten przepis służy 6. Na 1,23 zł za porcję, ten przepis okładki 21% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Udaj się do sklepu i podnieś pieczenia ziemniaków, kurczaka, cebuli, i kilka innych rzeczy, aby to dzisiaj. Aby zużyć masło można śledzić to danie główne z Ciasto Z Masłem Cynamonowym jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny i 10 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 59%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Tymianek-Warzywa Pieczone, Pieczone Warzywa Z Tymiankiem, oraz Cytryna & Tymianek Pieczone Warzywa Z Makaronem.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 191°. Złóż skrzydełka kurczaka na plecach, aby wskazówki się dotykały. Może być mały opór, ale gdy znajdą się w tej pozycji, pozostaną. Przywiąż nogi do ogona sznurkiem lub użyj szaszłyków; jeśli brakuje ogona, zwiąż nogi razem.
Na płytkiej patelni do pieczenia umieść kurczaka bokiem do góry. Włóż żaroodporny termometr do mięsa, aby końcówka była w najgrubszej części uda i nie dotykała kości. Pieczony kurczak uncovered 45 minut.
Podczas pieczenia kurczaka obrać marchewkę i pokroić na 1-calowe kawałki.
Pokrój seler na 1-calowe kawałki. Ziemniaki dokładnie szoruj szczotką do warzyw lub obierz ziemniaki i pokrój na kawałki 1 1/2 cala. Cebulę obrać i pokroić w kliny.
Wyjąć kurczaka z piekarnika. Marchew, seler, ziemniaki i cebulę ułożyć wokół kurczaka. W rondlu 1-quart, rozgrzać masło na małym ogniu tylko do stopienia. (Lub umieścić masło w małej misce do mikrofalówki; przykryć ręcznikiem papierowym do mikrofalówki i kuchenką mikrofalową na wysokie 10 do 20 sekund lub do stopienia.) Tymianek wymieszać z masłem, następnie skropić kurczakiem i warzywami.
Kurczak i warzywa przykryć folią; piecz 45 do 60 minut dłużej lub aż termometr wskaże 82°, a warzywa będą miękkie po przekłuciu widelcem. Lub sprawdzić doneness poruszając nogami; jeśli poruszają się łatwo, kurczak jest gotowy.
Wyjmij warzywa z patelni i przykryj folią, aby zachować ciepło podczas rzeźbienia kurczaka.
Umieść kurczaka, pierś do góry i nogami w prawo, jeśli jesteś praworęczny lub w lewo, jeśli jesteś leworęczny, na desce do krojenia.