Kulki sezamowe z nadzieniem figowym
Sezamowe kulki z pijanym nadzieniem figowym mogą być tylko przystawką, której szukasz. Jedna porcja zawiera 280 kalorii, 2G białka, oraz 17g tłuszczu. Ten bezglutenowy i wegański przepis służy 25 i kosztuje 57 centów za porcję. Tylko kilka osób naprawdę lubiło to Południowe danie. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Udaj się do sklepu i odbierz figi, nasiona sezamu, koniak i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 20%. Ten wynik nie jest tak wybitny. Podobne przepisy to Czarny Sezam Tang Yuan (Czarne Sezamowe Kulki Ryżowe), Nadzienie z klopsików z kurczaka do nadziewanych kulek Macy, oraz Kulki Sezamowe.
Instrukcje
Aby zrobić pijane nadzienie figowe: Umieść wszystkie składniki w dużej misce do mieszania i dobrze wymieszaj, aby pokryć figi cukrem. Przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut lub tak długo, jak na noc.
Przenieść figi i płyn do miski robota kuchennego lub miksera elektrycznego wyposażonego w przystawkę do łopatek. Proces lub ubić mieszaninę, aż do puree do pasty. (Można również rozgnieść mieszankę ręcznie widelcem.) Przykryć i przechowywać w lodówce aż do momentu użycia; wypełnienie może być przechowywane do 2 tygodni.
Włóż cukier, sól i sodę do miski miksera elektrycznego wyposażonego w przystawkę do łopatek i dobrze wymieszaj; odstawić.
Napełnij duży rondel wyposażony w kosz parowca lub stojak z wodą do działu 2 cali i doprowadzić do wrzenia toczenia.
Włożyć taro do koszyka i parować do bardzo miękkiej, około 10 minut; powinien się rozpadać, jeśli pokłuty nożem. Natychmiast dodać taro do mieszaniny cukru i ubić na średniej prędkości, aż będzie gładkie i pasty, około 5 minut.
W międzyczasie przynieś 1 szklankę plus 2 łyżki wody do zagotowania.
Obrócić prędkość miksera na niską i dodać kleistą mąkę ryżową. Gdy mieszanina jest krucha, dodaj wrzącą wodę na raz. (Po dodaniu woda musi się gotować.) Kontynuuj ubijanie, aż ciasto będzie miękkie i tylko lekko lepkie. Ciasto wycisnąć w kulkę, owinąć folią i odstawić, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
Uformuj ciasto w kłódkę o średnicy 1 cala i pokrój kłódkę na długości 2 cali. Jeden na raz, spłaszczyć każdy kawałek ciasta z dłoni w okręgu 4 cali średnicy i 1/4 cala grubości. W środek koła umieść 1 łyżkę schłodzonego nadzienia figowego, następnie połącz krawędzie, tworząc półksiężyc i szczyp do uszczelnienia. Na dwóch końcach uszczypnąć nadmiar ciasta i zwinąć nadziewane kluski w kulkę. Odstawić.
Wypełnij głęboki, ciężki rondel z olejem do głębokości co najmniej 3 cali i ciepła do 149°. wypełnij płytkie naczynie z 1/8 cala wody i inne płytkie naczynie z sezamem.
Zwiń kulkę sezamową w wodzie, na tyle, aby zwilżyć, a następnie zwiń nasiona sezamu, aż będą dobrze pokryte. Naciśnij nasiona, aby przyklejały się do kulek, jeśli to konieczne. Ostrożnie opuść powleczoną kulkę do oleju i gotuj, bez mieszania, aż unosi się i będzie chrupiąca i jasnobrązowa, około 5 minut. Możesz gotować około 8 kulek na raz, ale nie przepełniaj patelni. Ostrożnie wyjąć z oleju i osuszyć na papierowych ręcznikach. Powtórz z pozostałymi kulkami.
Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Wydrukowano za zgodą Sweet Spot: Azjatyckie desery inspirowane
Polecane wino: Riesling, Wino Musujące, Zinfandel
Riesling, wino musujące i Zinfandel to moje najlepsze propozycje na południe. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje kilka zasad, które pomogą Ci sparować wino z południowym jedzeniem. Przyjazne jedzenie riesling lub białe wino musujące sprawdzi się z wieloma smażonymi potrawami, podczas gdy zinfandel świetnie nadaje się do potraw z grilla. Gunderloch Estate Riesling Dry z 4.3 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 15 dolarów za butelkę.
![Gunderloch Estate Riesling Dry]()
Gunderloch Estate Riesling Dry