Kremowy Karmel
Przepis na Crème Caramel można przygotować w około 1 godzinę i 35 minut. Ten bezglutenowy i wegetariański przepis zawiera lakto ovo, przeznaczony jest dla 4 osób i kosztuje 92 centy za porcję. Jedna porcja zawiera 187 kalorii, 5 g białka i 11 g tłuszczu. 54 osoby przygotowały ten przepis i zrobiłyby go ponownie. Jest dostarczany przez Allrecipes. To niedrogi przepis dla miłośników europejskiej kuchni. Świetnie sprawdza się jako deser. Jeśli masz pod ręką koniak pomarańczowy, mleko, cukier i kilka innych składników, możesz to zrobić. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 26% wyniku, co jest wynikiem raczej złym. Creme Caramel, Creme Brulee, Pots de Creme, Caramel Crunch Eclairs with Burnt Caramel Pastry Creme i Crème Caramel są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F. Lekko spryskaj 4 żaroodporne 6,5 uncji. kokilki ze sprayem warzywnym.
Ramekiny ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Umieść 1/2 szklanki cukru na małej, ciężkiej i suchej patelni ustawionej na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się topić na brzegach, delikatnie potrząsaj patelnią, mieszając cukier, aż cały cukier się rozpuści; nie używaj przyborów kuchennych do mieszania. Gdy cukier całkowicie się rozpuści i uzyska ciemnobrązowy kolor, zdejmij patelnię z ognia.
Szybko wlej równe ilości syropu karmelowego do 4 przygotowanych kokilek.
Do miski włóż 1 jajko i 3 żółtka, dodaj szczyptę soli i 1/4 szklanki cukru.
Ubijaj, aż cukier się rozpuści, a mieszanina stanie się pienista, około 1 minuty.
Do masy jajecznej włóż łyżkę creme fraiche; dodać mleko, wanilię i Grand Marnier.
Mieszaj, aż składniki zostaną całkowicie wymieszane.
Wlej mieszaninę do przygotowanych kokilek, wypełniając je do około 2/3 do 3/4 wysokości.
Napełnij zapiekankę gorącą wodą z kranu, aby sięgała do połowy wysokości ramekinów.
Umieścić zapiekankę na środkowej półce nagrzanego piekarnika.
Piec, aż ledwo się zetnie, od 45 do 50 minut. Sprawdzanie gotowości ciasta można rozpocząć po około 40 minutach.
Za pomocą szczypiec wyjmij kokilki z brytfanny na kratkę do studzenia. Kiedy będą już lekko ciepłe, przesuń ostrym nożem wzdłuż krawędzi każdego kremu.
Aby wyjąć z formy, przykryj foremkę małym talerzem, a następnie odwróć. Schłodzić przed podaniem.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Tempranillo, Moscato Dasti, Grenache, Albarino
Kremowe sherry, porto i tempranillo to świetny wybór do kremu karmelowego. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Jednym z win, które możesz spróbować, jest Billecart-Salmon Blanc de Blancs Grand Cru. Ma 4,7 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 80 dolarów.
![Billecart-Salmon Blanc de Blancs Grand Cru]()
Billecart-Salmon Blanc de Blancs Grand Cru
Delikatny mus z delikatnych bąbelków elegancko towarzyszy połyskom złotego koloru. Cuvée, które zaskoczy Cię czystą intensywnością aromatów suszonych owoców, migdałów i świeżych orzechów laskowych zmieszanych z aromatami owoców o białym miąższu. Kremowe uczucie bąbelka kojarzone z aromatami maślanej brioszki i aromatami mineralnymi. Trwały finisz ze świeżą i elegancką słodyczą. Ta wspaniała butelka będzie idealnym mariażem z kawiorem czy wybornymi ostrygami, ale także z grillowanymi rybami i owocami morza.