Kotleciki jagnięce w panierce z orzechów laskowych
Jeśli chcesz dodać więcej przepisów bezglutenowych do swojej skrzynki z przepisami, Hazelnut-Crusted Lamb Chops może być przepisem, którego powinieneś spróbować. Jedna porcja tego dania zawiera około 52 g białka , 39 g tłuszczu i łącznie 649 kalorii . Za 11,9 USD za porcję ten przepis pokrywa 48% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest dla 6 osób. Sprawdza się dobrze jako danie główne. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Ten przepis z Foodnetwork wymaga kotletów z żeberek jagnięcych, jarmużu, daktyli i octu winnego. Od przygotowania do podania przepis ten zajmuje około 1 godziny . Biorąc wszystko pod uwagę, uznaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 85% . Ta ocena jest niesamowita. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Balsamic Marinated Lamb Chops , Barbecued Lamb Chops i Braised Lamb Chops .
Instrukcje
Przygotuj ciasto: Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Rozłóż orzechy laskowe na blasze do pieczenia i piecz, aż do uzyskania złotego koloru, mieszając, przez 10–12 minut.
Przenieś do robota kuchennego. Podpraż nasiona sezamu na małej patelni na średnim ogniu, aż będą złote, mieszając, około 5 minut.
Dodaj do robota kuchennego razem z kolendrą, kminem, cukrem i 1/2 łyżeczki soli; miksuj, aż mieszanka będzie miała konsystencję bułki tartej.
Przełożyć do płytkiej miski.
Przygotuj sałatkę: umieść koszyk do gotowania na parze na garnku wypełnionym wodą do wysokości 2,5 cm; doprowadź wodę do wrzenia.
Dodaj marchewki, przykryj i gotuj na parze, aż będą miękkie, przez 8 do 10 minut. W międzyczasie ubij w dużej misce pietruszkę, czosnek, ocet, sok z cytryny, pieprz cayenne, 2 łyżki mieszanki orzechów laskowych, 1 łyżeczkę soli i czarny pieprz do smaku. Powoli ubij w 2/3 szklanki oliwy z oliwek.
Dodaj ugotowaną na parze marchewkę, wymieszaj; przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Dodaj fetę i daktyle do mieszanki marchewkowej, dopraw solą i czarnym pieprzem, wymieszaj.
Dodaj mieszankę sałat i sałatę fryzowaną, ale nie mieszaj.
Osusz kotlety jagnięce, dopraw solą i czarnym pieprzem.
Rozgrzej dużą patelnię na średnio-wysokim ogniu; dodaj pozostałe 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Pracując w 2 partiach, ułóż kotlety ciasno na patelni tłustą krawędzią w dół (kości będą wygięte); smaż, aż zbrązowieją na spodzie, 2 do 3 minut. Obróć kotlety i smaż na płaskich bokach, aż zbrązowieją, 1 do 2 minut z każdej strony. Obtocz każdy ugotowany kotlet w skorupce orzechowej.
Wymieszaj sałatkę i rozłóż na talerze.
Podawać z kotletami jagnięcymi.
Zdjęcie autorstwa Con Poulos