Korona indyka z pieczonym czosnkiem i pancettą
Korona indyka z pieczonym czosnkiem i pancettą wymaga ok. 2 godziny i 35 minut od początku do końca. Na $4.96 za porcję, ten przepis Pokrowce 40% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 6. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 77g białka, 58 g tłuszczu, oraz w sumie 1093 kalorii. Udaj się do sklepu i odbierz cytrynę, średnio słodką marsalę, pancettę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Ten przepis jest lubiany przez 180 smakoszy i kucharzy. Wiele osób naprawdę lubiło to danie główne. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 88%, co jest niesamowite. Użytkownicy, którym podobał się ten przepis, lubili również Czosnkowo-ziołowa Korona pieczeń wieprzowa, Pieczeń wieprzowa z czosnkiem i ziołami, oraz Pieczeń Crown Drumstick.
Instrukcje
Piekarnik do 190C / 170C wentylator / Gaz
Spłucz indyka, a następnie osusz papierem kuchennym. Zważyć, aby obliczyć czas gotowania, pozwalając 20 minut na kg, plus 70 minut (lub 90 minut przy pieczeniu korony powyżej 4 kg). Indyka posmarować deską, bardzo lekko natrzeć oliwą z oliwek i doprawić pieprzem.
Na wierzch indyka połóż pancettę lub smukły bekon, lekko nakładając się na pokrycie. Włóż plastry pod ptaka, aby zabezpieczyć na dole. Włóż małe gałązki rozmarynu przypadkowo między plasterki. Doprawić pieprzem. Zwiąż koronę w poprzek w 2-3 miejscach sznurkiem rzeźniczym, aby utrzymać kształt razem.
Włożyć cebulę na środek dużej puszki do pieczenia i ułożyć koronę na wierzchu. Przykryj indyka luźnym namiotem folii, a następnie piecz po obliczonym czasie.
Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5-8 minut, aż zmiękną i zaczną się złocić. Cebulę przesunąć na jedną stronę patelni, następnie dodać orzeszki piniowe i dalej smażyć jeszcze 1 min, mieszając orzechy, aż się zezłocą.
Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wymieszać z pozostałym olejem, niewielką garścią parmezanu i pozostałymi składnikami farszu. Doprawić solą i pieprzem. Luźno łyżka mieszanki farszu (nie pakować go w dół) do naoliwionego naczynia żaroodpornego, skropić odrobiną oliwy z oliwek, posypać pozostałym parmezanem, a następnie położyć arkusz pergaminu do pieczenia na wierzchu. Odstawić. Może być wykonany 1 dzień wcześniej i schłodzony.
Trzydzieści minut przed końcem czasu gotowania, wyjąć indyka i zwiększyć piekarnik do 200C / 180C wentylator / Gaz
Jeśli pieczesz ziemniaki, włóż je teraz. Piecz czosnek.
Zdejmij folię, ułóż połówki czosnku i kliny cytryny wokół indyka, a następnie zalej je i indyka sokami do gotowania. Powrót cyny do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez ostatnie 30 minut. Aby sprawdzić, czy gotowane, przebić najgrubszą część korony szaszłykiem, soki powinny być jasne, a nie różowe. Jeśli są różowe, kontynuuj pieczenie, sprawdzając w odstępach 10 minut.
Wyjąć z piekarnika indyka, czosnek i cytrynę, przełożyć na ciepły talerz i odpocząć, przykryty luźno folią, na 30 min przed wyrzeźbieniem. W międzyczasie zwiększ piekarnik do 220C / 200C wentylator / Gaz
Włożyć farsz do piekarnika i piec 20 minut, następnie wyjąć papier i piec przez kolejne 5 minut, aż farsz będzie złoty.
Nadmiar tłuszczu wylać z puszki do pieczenia, ale pozostawić soki i cebulę. Wymieszaj wszystkie lepkie kawałki z dna puszki do soków. Blachę posmarować na średnim ogniu, dodać mąkę i gotować, ciągle mieszając, przez 2 min.
Wlać Marsala i gotować na wolnym ogniu przez 2 min.
Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut lub do zredukowania do własnych potrzeb. W razie potrzeby doprawić pieprzem. Przecedzić sos na patelnię, rozgrzać, a następnie przelać do dzbanka.
Podawać indyka udekorowanego gałązkami rozmarynu, otoczonego prażonym czosnkiem i cytryną, w towarzystwie sosu i farszu.