Klasyczne książki kucharskie: Kurczak z plasterkami cytryny i smażoną cebulą
Klasyczne książki kucharskie: Kurczak z plasterkami cytryny i smażoną cebulą może być dobrym przepisem, aby rozszerzyć pole przepisu dania głównego. Jedna porcja zawiera 719 kalorii, 75g białka, oraz 39g tłuszczu. Ten przepis służy 4. Na 1,96 zł za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Udaj się do sklepu i podnieś cukier, cebulę, kawałki kurczaka i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby wykorzystać goździki ziemi można śledzić to danie główne z Chleb Dyniowy jako deser. Przynosi wam poważne jedzenie. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe dieta. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 78%, to danie jest całkiem dobre. Spróbuj Grubo pokrojona cebula z tymiankiem cytrynowym, Klasyczne Książki Kucharskie: Zupa Mulligatawny, oraz Klasyczne książki kucharskie: toskańska zupa pomidorowa i domowy Francuski Chleb dla podobnych receptur.
Instrukcje
Jeśli kawałki kurczaka są ze skóry, usuń skórę. Spłukać i osuszyć.
Cebulę obrać. Posiekaj dwa z nich grubo i włóż je do miski robota kuchennego lub blendera.
Trzeci przekrój na pół wzdłuż, następnie pokrój na cienkie półokrągłości i odstaw na bok.
Dodaj 6 łyżek wody, imbir i czosnek do cebuli w maszynce lub blenderze i zmiksuj z dużą prędkością, aż uzyskasz gładką pastę.
Podgrzać 6 łyżek oleju (użyłam
w garnku 10-12 cali nad średnim płomieniem. Na gorąco wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę i smażymy, mieszając, aż będą ciemnobrązowe i chrupiące, choć nie przypalone.
Cebulę wyjąć łyżką szczelinową i pozostawić do osuszenia na papierowych ręcznikach.
W tym samym oleju, brązowy kawałki kurczaka ze wszystkich stron, aż będą złote. Zrób to szybko nad wysokim płomieniem, aby kurczak brązował, ale nie gotował. Zrobiłem uda około 2 minut na stronę. Musisz to zrobić w co najmniej 2 partiach.
Kurczaka wyjąć łyżką szczelinową do miski lub talerza.
Dodaj pozostałe 2 łyżki oleju do garnka.
Wlać pastę z blendera(odwróć twarz!). Mieszając, smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut lub aż pasta zmieni kolor na złoty. Teraz włóż kolendrę, kminek i kurkumę i smaż, ciągle mieszając; po kolejnych 2 minutach dodaj jogurt, łyżeczkę na raz; po 2 lub 3 minutach sos pomidorowy, łyżkę na raz, nadal mieszając i smażąc. Na koniec dodaj sól, cynamon, goździki, pieprz cayenne i 1 1/2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować delikatnie przez 10 minut.
Pokrój cytrynę na 4 lub 5 plastrów, odrzucając kawałki końcowe i usuń nasiona.
Dodać plastry cytryny wraz z kawałkami kurczaka, smażoną cebulą, cukrem i mielonym pieprzem do sosu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień, i gotować delikatnie przez 20-25 minut, lub aż kurczak będzie miękki, obracając kawałki co jakiś czas. Jeśli kurczak przykleja się do dna garnka, dodaj trochę więcej wody. Powinieneś skończyć z bardzo gęstym sosem. (Mój sos był gęsty, ale także obfity i bez ryzyka przyklejenia. Nie wiem, czy to prawda, ale smakowało dobrze.)