Karmelowo-Maskowany Tort Czekoladowo-Orzechowy
Tort czekoladowo-orzechowy w karmelu może być właśnie deserem, którego szukasz. Na 61 centów za porcję, ten przepis okładki 13% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 270 kalorii, 8G białka, oraz 20 g tłuszczu. Ten przepis służy 10. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Mieszanka bułka tarta, cukier, orzechy laskowe, i garść innych składników są wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak pyszne. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezmleczne dieta. Z łyżeczką wynik 43%, to danie jest solidne. Podobne przepisy to Tort Czekoladowo-Orzechowy, Tort Czekoladowo-Orzechowy, oraz Tort Czekoladowo-Orzechowy.
Instrukcje
Umieść orzechy w 10-na 15-calowej patelni do pieczenia. Pieczemy w piekarniku regularnym lub konwekcyjnym 350, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż złoci się pod skórkami, 10 do 12 minut.
Orzechy wlać do ręcznika i natrzeć, aby usunąć luźne Skórki.
Ostudzić co najmniej 15 minut. Odstawić osiem całkowicie oskórowanych orzechów. Pozostałe orzechy wirować w robocie kuchennym, aż zostaną drobno zmielone.
W misce, z mikserem na dużej prędkości, ubić żółtka i 1/4 szklanki cukru, skrobanie miski od czasu do czasu, aż bardzo grube i jasne, o 4 protokół. Wymieszaj zmielone orzechy, bułkę tartą i wanilię.
W dużej misce, z czystymi ubijakami, ubijaj białka z dużą prędkością, aż utrzymają miękkie szczyty. Stopniowo dodawać pozostałą 1/4 szklanki cukru i dalej ubijać, aż białka utrzymają krótkie, wyraźne szczyty, w sumie około 3 minut.
Dodać połowę białek do mieszaniny orzechów i wymieszać, aby dobrze wymieszać. Delikatnie złóż pozostałe białka.
Na 9-calowej patelni z masłem i mąką rozprowadzić ciasto z wyjmowaną obręczą.
Piec w regularnym piekarniku 350 lub piekarniku konwekcyjnym 325, aż ciasto będzie złocisto-brązowe i sprężyny z powrotem w środku po lekko naciśnięciu, 25 do 30 minut.
Ostudzić na patelni przez 10 minut. Wsuń nóż między ciasto a obręcz patelni, a następnie zdejmij obręcz.
Niech ciasto ostygnie na stojaku o 45 protokół.
Długim, ząbkowanym nożem, podziel ciasto na pół poziomo. Delikatnie przesuń blachę do pieczenia pod górną warstwą ciasta i podnieś ją.
Dolną warstwę ciasta rozprowadzić równomiernie czekoladowym ganache. Przesuń górną warstwę, odetnij bok w dół, z powrotem na miejscu nad ganache.
Ustaw ciasto na stojaku w patelni 12 na 17 cali.
Wlać około 1 1/2 szklanki ciepłej (patrz UWAGI) karmel płaszcz na ciasto-wystarczy, aby pokryć go-zaczynając od środka i spiralnie do krawędzi, pozwalając karmel kapać po bokach, aby całkowicie pokryć. Rozmieść zarezerwowane orzechy laskowe równomiernie wokół górnej krawędzi ciasta.
Odstawić, aż karmel przestanie kapać i będzie wystarczająco mocny do cięcia, około 30 minut.
Zeskrobać karmelowe krople z patelni z powrotem do miarki zawierającej pozostałą pelerynę karmelową. Gotować, Odkryte, w kuchence mikrofalowej na 30% mocy, mieszając od czasu do czasu, aż ciepłe i płynne, o 2 protokół.
Pokroić w kliny ostrym nożem. Pozostały płaszcz karmelowy do łyżki na porcjach.
Ganache czekoladowy: w patelni 2-do 3-quart na małym ogniu, wymieszać 8 uncji słodko-gorzkiej lub półsłodkiej czekolady, posiekane (o 1 1/2 szklanki), i 1 szklanka ubijania śmietany do stopienia i gładko mieszane, 8 do 10 protokół.
Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, aż ganache nie popłynie, gdy patelnia jest przechylona, 2 do 2 1/2 godziny.
Peleryna karmelowa: na patelni 3-do 4-ćwiartkowej połącz 1 szklankę każdego mocno zapakowanego brązowego cukru, lekkiego syropu kukurydzianego i śmietany do ubijania; 1/2 szklanki(1/4 funta.) masło i 1/4 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i mieszać od czasu do czasu, aż mieszanina osiągnie 240, 12 do 14 minut.
Wlać do szklanki 1-litrowej i od czasu do czasu mieszać, aż mieszanina ostygnie do 150, około 25 minut. Wymieszać 1 łyżeczkę wanilii.
Natychmiast zalać ciasto.