Jawajski i Nonya Sambal, oraz smażony ryż z Sambal
Jawajski i Nonya Sambal, a smażony ryż z Sambalem może być tylko przystawką, której szukasz. Jedna porcja zawiera 106 kalorii, 2G białka, oraz 8G tłuszczu. Na 53 grosze za porcję, ten przepis okładki 6% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 7. 6 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Mieszanka belacan, olej roślinny, sól i garść innych składników są wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak przepyszne. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, bezmleczne i pescatariańskie dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 39%. Ten wynik jest raczej zły. Podobne przepisy to Smażony bakłażan z Sambalem na czerwonym ryżu, Sambal Jawajski z grillowanymi krewetkami, oraz Sambal smażony ryż.
Instrukcje
Podgrzać wok olejowy na średnim ogniu.
Dodaj dysk belacan i brązowy go po obu stronach, obracając tylko raz, aby nie rozbić dysku więcej niż to konieczne. Za pomocą łyżki z rowkiem wyjąć dysk z oleju i pozostawić do ostygnięcia.
Umieść belacan, szalotki, czosnek, chiles, cukier palmowy i sól w małym robocie kuchennym. Pulsuj, aż uzyskasz pastę o lekko grubej konsystencji.
Na średnim ogniu podgrzać olej.
Umieścić pastę w oleju i saute. Obniżyć ciepło do niskiego, mieszając od czasu do czasu. Kontynuuj saute przez 8 do 10 minut, aż olej oddziela się od pasty, a sama pasta jest o kilka odcieni ciemniejsza. Sól do smaku.
Przenieść pastę do małej miski i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed użyciem. Pozostaw go w misce, aby jedzący mogli łyżkę według własnego uznania lub użyć w naczyniu smażonym. Resztki sambal można przechowywać w pojemniku do tygodnia w lodówce.
Nonya Sambal (Sambal Belacan)
Grzać belacan, wciśnięty w dysk, w opakowaniu foliowym ustawionym nad palnikiem.
Umieść tosty belacan, szalotki, czosnek, i chiles w małym robocie kuchennym. Pulsuj, aż uzyskasz pastę o lekko grubej konsystencji.
Przenieść pastę do małej miseczki. Pozostaw go w misce, aby jedzący mogli łyżkę według własnego uznania lub użyć w naczyniu smażonym. Resztki sambal można przechowywać w pojemniku do tygodnia w lodówce.
1 łyżka sambala do wyboru
4 szklanki ryżu jednodniowego
1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
Rozgrzać wok z 1 łyżką oleju. Rozbić jajka na woku, po dwa na raz, i smażyć, aż białka są rumiane na brzegach, ale żółtko jest nadal ciekły. Odstawić.
Dodać Sambal do woka i mieszać smażyć na małym ogniu przez kilka sekund.
Dodaj słodki sos sojowy i ryż i wymieszaj, aby równomiernie wymieszać ziarna z przyprawami.
Przełóż ryż do misek i wierzch z jajkiem.
Udekorować kolendrą i podawać natychmiast.